*

Steeds meer jongeren willen puur en echt voedsel.

Jongeren zetten zich steeds vaker af tegen EU-beleid dat voorschrijft dat komkommers recht moeten zijn en bananen maar een bepaalde kromming mogen hebben. In tegenstelling tot EU-ambtenaren hebben jongeren geen moeite met afwijkend voedsel en willen ze natuurlijk voedsel terug. Ook zou er minder eten moeten worden weggegooid en zou voedsel van lokale producten moeten komen, vinden zij.

Steeds meer jongeren richten zich op ‘groen’ voedsel, schrijft het Nederlands Dagblad. De focus ligt op lokale productie, lage transportkosten, seizoensproducten en het voorkomen van uitbuiting van boeren in de derde wereld. Van een groentenbezorgservice tot stadslandbouw en diensten als proviandruil.nl en thuisafgehaald.nl. ‘We zien een beweging ontstaan van jongvolwassenen die iets willen veranderen aan de manier waarop we omgaan met voedsel’, zegt Kim Sauter van NCDO, het kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking.

Kromkommer

Terwijl 925 miljoen mensen op de wereld honger lijden en een derde van al het voedsel wordt weggegooid, eindigt zo’n 5 tot 10 procent van alle in Nederland verbouwde groenten vanwege het "lelijke" uiterlijk bij het afval. Dat kan niet, vinden twintigers Lisanne van Zwol en Jente de Vries. Ze richtten het bedrijf Kromkommer op, dat kronkelige courgettes en tweebenige wortels weer aan de man gaat brengen. "We hoeven er niet rijk van te worden, als we maar niet afhankelijk hoeven te zijn van giften en subsidies", zegt Van Zwol.

En zo zijn er tal van andere initiatieven, zoals de Boeren Boodschappen Route (een landkaart met alle adresjes van boeren en tuinders rond Bergen op Zoom die aan huis verse producten verkopen) en de Dutch Weed Burger (broodjes met algen en zeewier, een voedzaam en duurzaam alternatief voor de inefficiënte productie van vlees).

De verschillende initiatieven zijn verenigd in het platform FoodGuerilla.

Reaguursels

Ik heb ook een kromme komkommer.

Goed initiatief!

"We hoeven er niet rijk van te worden, als we maar niet afhankelijk hoeven te zijn van giften en subsidies". Kijk dat is een instelling naar mijn hart!

Alsof die boeren hun kromme komkommers gaan afstaan. Lekker je eigen handel gaan bederven.

Ik wil vooral weten hoe de stemverhouding bij de meisjes en jongens lag. Dat is pas relevant.

Woow in die laatste zin van mij zitten zoveel lagen.

Met een kromkommer kun je ook veel beter haar g-spot raken!

Je vreet gewoon wat de pot schaft!

Prima plan, hulde, maar dit hadden voedselbanken ook allang kunnen bedenken eigenlijk.

 
Tja EU-ambtenaren, zinlozer kunnen mensen niet worden ...
 

Treurig varken | 10-12-12 | 12:21

Daar zijn die klanten van de voedselbanken veel te kieskeurig voor...

zelfspottert | 10-12-12 | 12:19 | niet ok!

Ze kopen het misschien over voor een zacht prijsje. Verdienen die boeren er tenminste nog íets aan. De mensen die specifiek zulke komkommers etc kopen zijn toch meer een niche markt dus zullen de boeren ook niet echt last van hebben...

Maar een banaan mag nog wel naar banaan smaken? En een komkommer naar komkommer? Ik vraag het maar even, je hebt zo een boete te pakken.
--Ik wil vooral weten hoe de stemverhouding bij de meisjes en jongens lag.--
Grachus | 10-12-12 | 12:1
LOL. En toch zul je verrast zijn hoeveel mannen op een komkommer gaan zitten. Geheel prongeluk, natuurlijk. En toevallig dat ze op dat moment niks aan hebben. En dat de kommer stom toevallig rechtop in de stoel staat.

Ik dacht dat het over de nieuwe column van Willem van Hanegem zou gaan.

Ik dacht dat het over de nieuwe column van Willem van Hanegem zou gaan.

excuses dubbelpost.

Het slaat ook nergens op om te verplichten hoe krom een komkommer of banaan moet zijn. Recht of krom, het smaakt echt hetzelfde.
De EU is echter kampioen in het verzinnen van onzinnige wet- en regelgeving dus hier blijven ze zich ook mee bezig houden...

Kijk ze eens lachen die twee, wetende dat ze voortaan ruimschoots kunnen beschikken over heerlijke kromme komkommers. www.foodguerrilla.nl...

Ongekende bemoeizucht het is toch belachelijk dat prima voedsel weggegooid wordt

Wij verkochten als horeca groothandel ook gewoon B-groente en fruit. En volgens mij draaien ze van die scheve zooi gewoon salades, wortelsap en weet ik 't wat. Maarja altijd een goed initiatief als er zoveel weggedonderd word.

In Japan heb je vierkante meloenen, rare jongens die Japannertjes.

De kromme komkommer-regel stamt alweer uit 1988.

www.volkskrant.nl...

Die komkommerregel is allang afgeschaft, van de bananen weet ik niet, maar dat zou me niet verbazen.

Maar goed, zowat alle bananen in de wereld zijn cavendish-bananen, een keer een virusuitbraak en we moeten ander fruit zoeken.

Hoezo zou je bepalen HOE een komkommer eruit mag zien ?;
Ergo: Een heel team van 'knappe koppen' heeft dit toch echt door een beleidsbepalende commissie geloodst en mensen hebben hierover gestemd


Kan men nu dan, per-direct, zulks instituten opheffen, danwel afschaffen ?

De jeugd is toch niet zo dom dan dat ze eruit zien!

Turken willen ook alleen kromme komkommerts omdat ze meer smaak hebben.Verledentijd van komkommer is kwamkwammer.

@ Wortel
En we hebben beeld : www.youtube.com...

Sommige voedselvoorschriften neigen ook naar het belachelijke. Iedereen vindt het, iedereen zegt het, maar als het niet door een heel klein groepje burgers aangekaart wordt gebeurt er geen klap.

...In tegenstelling tot EU-ambtenaren hebben jongeren geen moeite met afwijkend voedsel ...

Juist wel dus eigenlijk.

kweetitwel | 10-12-12 | 12:44 | Heeft niets net smaak te maken,zo glijd het soepeler het derde oog in ! OT: goed plan ik juich het toe !

@
Het slaat ook nergens op om te verplichten hoe krom een komkommer of banaan moet zijn. Recht of krom, het smaakt echt hetzelfde.
De EU is echter kampioen in het verzinnen van onzinnige wet- en regelgeving dus hier blijven ze zich ook mee bezig houden...

Mike Echo | 10-12-12 | 12:29 | niet ok!

En hun politiek is zelf hardstikke krom.

@dedeurs
Wat een ontboezeming van uw kant mbt komkommer denkbeelden.
Had een heel ander beeld van u nav uw reaguursels.

www.simplifylife.nl...

‘Eet niets wat uw overgrootmoeder niet als voedsel zou herkennen’

Een pleidooi voor echt eten
Pollan, Michael

Weer terug naar de basis.

Als je afwijkend fruit wilt hebben, kan je gewoon naar de markt gaan... of als je echt authentieke josti-perziken met een alcoholprobleem wilt hebben, die verkopen ze bij de natuurwinkel voor 5 keer de normale prijs.

"Dat kan niet, vinden twintigers Lisanne van Zwol en Jente de Vries."
Ok, dus ze gebruiken hier niet het codewoord 'jongeren', wat verwarrend zeg.

Twee linksgekkies die iets in een links krantje roepen, wat heeft dat met de jeugd te maken?

Probleem van een kromme komkommer zit niet zozeer in die kromming maar bijv. de extra ruimte in kisten,dus meer opslag en vervoerskosten, en het minder makkelijk verwerken in machines enzo.
En daar komen dus extra kosten uit die wij dan met zijn allen moeten betalen.

Die lui van de EU in flink in hun kont bonken met een komkommer,dan leren ze het wel.

-weggejorist-

absurdo | 10-12-12 | 13:06 | Dat klinkt op zich niet eens zo gek, maar om een kromme komkommer nou weg te gooien, gewoon zonde.

*Jammer van die rode ster in het logo

Zijn ere echt figuren bij de EU met zo`n dingen bezig???

Bokito ergo sum | 10-12-12 | 13:09
Klopt, ben ik het ook helemaal mee eens.
En ik heb ook al zitten denken wat je daarmee zou moeten doen,voedselbank ofzo maar ik stuit elke keer weer op vervoer of verwerking.
Er gaan 12 rechte komkommers in een doos bv en hoeveel kromme? ligt aan de kromming natuurlijk en verschil in dikte enz maar het zal uitkomen op 8-10 als je geluk hebt,.. reken maar uit wat dat extra gaat kosten.

Het was ook echt niet de consument die geen kromme komkommer wou maar de grote verwerkers die het puur voor de efficiente wilden.

En dat er 10-15 procent wordt weggesmeten zal in bep produscten gebeuren.
Komkommer echter lang niet zoveel want de teler controleert contstant zijn product en wanneer een klein komkommertje krom groeit wordt hij gelijk verwijderd en wordt dus niet groot.

Kromme komkommerprobleem.

Een kromme komkommer is overigens een mooie term een artikel hier op PauwNieuws.

absurdo | 10-12-12 | 13:21 | niet ok!
En waarom kweken we dan geen rechte bananen?

en wat dan met de frieten?
de frikadellen?

Die bananenkromming hebben we aan Frankrijk te danken die bananen uit hun kolonie voor wilde trekken danwel andere bananen wilde boycotten.

--en wat dan met de frieten?
de frikadellen?--
JDPauw | 10-12-12 | 13:56
Ik had er laatst een met een pompje. Kun je 'm recht houden als je er in hapt.
Hij gaat naar binnen zonder te breken en je haalt 'm er ongebroken weer uit.
Doe je dus heel lang mee, met zo'n rechte frikandel. Je blijft gaan.

S² | 10-12-12 | 13:53 | niet ok
Omdat de banaan van nature krom groeit, en de rechte komkommer "kweken" we niet die groeit gewoon recht omdat hij wordt opgeknoopt en vrij hangt.De enkele kromme groeit tegen een stengel of blad aan.

Reacties op dit artikel zijn gesloten