*

Een flinke hoeveelheid Glocks, erg geliefd bij criminelen

Waarvan één gebruikt voor moord.

De afgelopen jaren zijn acht vuurwapens verdwenen uit de wapenkamers van Defensie, voornamelijk Glock 17-pistolen. Met één daarvan is zeker een moord gepleegd.

Naast zes Glocks verdwenen een exercitiewapen CZ 70-pistool en een Colt C7-geweer. Drie van de acht verdwenen wapens zijn later teruggevonden, blijkt uit processen-verbaal over verdwenen vuurwapens uit de jaren 2011-2015 waarover ANP beschikt. Registratie bleek niet altijd plaats te vinden en controlelijsten niet up-to-date te zijn.

Admilson R., een oud-militair, had een Glock gestolen op een Nederlandse basis in Afghanistan en doodde daarmee de 55-jarige Berend Smit in 2012. Vorig jaar werd R. tot dertig jaar celstraf veroordeeld (terwijl het Openbaar Ministerie levenslang had geëist).

Niet alleen uit de wapenkamers verdwijnen wapens, schrijft RTL Nieuws. Zo werd een Glock die tentoongesteld werd tijdens de Landmachtdagen 2012 gestolen. Bij oefeningen en buitenlandse missies gaat ook weleens een wapen verloren, dat gebeurde tussen 2011 en 2015 enkele tientallen keren. "Defensie neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat wapens worden vermist. Een menselijke fout of diefstal is echter nooit uit te sluiten", reageert Defensie.

Reaguursels

Vervelend, maar lijkt me onvermijdelijk dat er wel eens wat gejat wordt. Acht wapens gedurende jaren (hoeveel jaar eigenlijk?) vind ik nog meevallen.

Ik heb hier thuis nog wel wat liggen. De aantallen die genoemd worden kloppen dus niet.

Zijn er nu tientallen verdwenen of 8 of 5.. ik weet het niet meer.

Vroeger toen wij nog dienstplicht hadden ze al een beroepsleger in Engeland. Destijds bestond dat al uit halve criminelen. Nu wij alleen nog maar beroeps hebben is het niet anders, de goeden daargelaten.

Whoehahah - lutsers: www.digibron.nl...

Kijkend naar de jongens en meisjes die ik op het station met camouflagerugzakken zie, maak ik me geen enkele illusie over de staat van onze landsverdediging. En dan zeg ik nog niks over het bevel dat die jongens en meisjes niet meer in uniform in de trein mogen.

Ons gevoel van veiligheid is toch al net zo robuust als een zeepbel.
Wat maakt het uit.

Nou sta iedereen na een license dan maar een wapen toe. Voorkomen kun je niets, maar als oud marinier zal ik voor ik de adem uitblaas een paar vergieten afleveren voor de poorten van de hel (die niet bestaat, maar sommigen angst inboezemt).

@eerstneukendanpraten | 03-03-16 | 22:13
-
In Engeland hebben ze al sinds jaar en dag de 'Rehabilitaion of Offenders Act' waarbij veroordeeld worden voor een misdaad (soms zelfs een stevige misdaad) geen sta-in-de-weg hoeft te zijn voor een militaire carriére.
-
Andere landen hebben soortgelijke regels. Een afgehandeld geweldsdelict , bijvoorbeeld, hoeft ook in Nederland geen belemmering te zijn om bij defensie te werken.

Admilson met geloofwaardige blauwe ogen.

Zeker 8 D66 fractieleden die er "pang pang, hahahaha" mee wilden gaan doen.

-weggejorist-

Ach, er zijn wel meer wapens verdwenen bij Defensie. Verpatst door ministers die wilden bezuinigen. Denk daarbij aan de Leopard 2, de Orion, de M fregatten en onlangs nog de helft van de CV 90's.

Het is ook mogelijk deze wapens op internet te kopen, je krijgt alleen geen garantie.

Ook is er een doe het zelf 3d printer pistool, dan kan jer meerdere maken.


Als de (R) overheid, nu gewoon de wetgeving aanpast krijg je niet zoveel afrekeningen.

Dat gaan ze niet doen, je moet het volk druk houden, het overige gaat in de andere handel en zal worden afgeschoten.

Door niet je best te doen om het beter te maken als (r) overheid ben je volgens mij gewoon strafbaar.

Dit is nl. eenvoudig aantoonbaar te maken.


In 5 jaar tijd 8 wapens vermist, waarvan 3 teruggevonden. Ik vind dat best meevallen. Zou me meer zorgen maken over een lading AK47's uit b.v. Roemenië / Bulgarije.

8 lijkt me erg weinig, ik denk dat ze die andere 800 nog niet missen.. erg ongeloofwaardig allemaal..

R kreeg 30 jaar ? en de rat Volkert van der Graaf maar....? diefstal van defensie weegt blijkbaar zwaarder

Nou je was me voor. Die militair kreeg 30 jaar voor waarschijnlijk in een ruzie iemand te hebben dood geschoten en die huurmoordenaar van der Graaf komt er met 12(18) jaar af met het in koelen bloede van dichtbij iemand een kogel in het hoofd te schieten. Dan begint dat toch wel een beetje vreemd te worden.
Zou die wel eens willen waterboarden.

8 valt op zich wel mee.

"Defensie neemt voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat wapens worden vermist". Dat kan van alles betekenen, bijvoorbeeld ook dat defensie nog fanatieker alles in de doofpot probeert te stoppen dan nu al het geval is.

Hoeveel wapens zijn er vervangen?Want makkelijk te zeggen dat ze kapot gegaan zijn en vernietigd moesten worden.

Ach ja, waarom zou je wapens ook registreren?
Het ergste dat er kan gebeuren dat er iemand anderen doodschiet.
Zoals in Alphen iemand meerdere mensen doodschoot, omdat de politie een geestelijk gestoorde gewoon een wapen liet hebben.

Reacties op dit artikel zijn gesloten