*

Nadat dienders afkwamen op melding van een vechtpartij in een woning.

De politie heeft deze ochtend in het Noord-Hollandse dorp De Kwakel een man doodgeschoten. Hij kwam met een mes op agenten af. Een politieman voelde zich daarom genoodzaakt om op hem te schieten, schrijft het ANP.

De man overleed ter plekke. Agenten kwamen naar De Kwakel na een melding van een vechtpartij in een woning aan de Noorddammerweg. Daar zagen ze de man met een mes op straat.

De Rijksrecherche heeft onderzoek ingesteld omdat er een agent bij betrokken is. In verband met dit onderzoek doet de politie verder geen mededelingen.

Reaguursels

De politieman zal wel weer aangeklaagd worden wegens buitenproportioneel geweld.

Ligt het aan mij of schiet de politie de laatste maanden eerder op een verdachte. Zijn de regels veranderd?

Dit is ook een manier om op de GGZ te besparen.

BramSlang | 17-03-16 | 08:34 |
Ik geloof dat de regels versoepeld zijn, maar nog lang niet genoeg. In elk ander land is er het "eigen schuld, dikke bult" principe, hier in Nederland dien je als agent in 0.2 seconde te bepalen of je überhaupt iets mag doen, de actie proportioneel is tegenover de dreiging, of je zelf of anderen voldoende gevaar lopen om een actie te rechtvaardigen etc....
Indien je als overtreder/crimineel besluit om de wet te overtreden, dien je de gevolgen te aanvaarden.

De Rijksrecherche heeft het druk de laatste tijd.

Ben benieuwd naar de achtergrond van het slachtoffer. Politie zal wel weer door links worden aangeklaagd! Volgens mij bestaat er ook nog iets als zelfbescherming. Toch? Stel dat deze politieman of vrouw niet had geschoten en de rollen andersom waren geweest. Dan was het ach en wee en liep iedereen weer met een wit ballonnetje.

Actie is reactie. Geen medelijden.

Op korte afstand is een mes, bijl,zwaard etc net zo gevaarlijk als een pistool .als het niet nog gevaarlijker is bij een gek of getrainde vechter

@BramSlang | 17-03-16 | 08:34 | niet ok!

Amerikaanse praktijken waaien steeds vaker over, however, kan ik me ook iets van nieuwsberichten herinneren over, geen geld meer voor psychische hulp en daardoor een flinke toename aan ronddwalende dwaze/verwarde personen in de maatschappij.

Waar ik me altijd over verbaas ie hoe moeilijk agenten doen over schieten. Alsof je jezelf schuldig moet voelen als een idioot met mes je aanvalt. Gewoon knallen en laat die empathie achterwege.

Iets te hoog gericht boven de knieschijven?

Tekst van de overlijdensadvertentie:
Wegens gebrek aan respect voor en bedreigen van de politie is heden meneer x overleden. Moge hij genieten van zijn 72 maagden

Admiraal Balthasar | 17-03-16 | 08:58 |
Het gaat er niet om of ze zichzelf schuldig voelen, het gaat erom dat ze schuldig worden bevonden. Nederlands is lang geleden al naar de klote gegaan. "Vroegâh" had je nog respect voor agenten. Tegenwoordig ben je, omdat je niet door je werkgever (de staat) wordt gesteund, verworden tot niets meer dan een voetveeg.

Ik ben niet racistisch maar statistisch.

Misschien ligt het aan de kleur van de uniformen dat er zo aggresief gereageerd wordt op de politie. Ze kunnen beter zoiets er op af sturen
www.uwantisell.nl...

-weggejorist-

Yogie | 17-03-16 | 09:01 | niet ok!
Dat versoepelen (als dat zo is) kan dan nog wel eens voor verassingen zorgen als er niets vermoedende burgers hun mobiel pakken en een agent denkt "oei wapen want camera"....
Verder "vroegah"....als u hagenees bent (u gebruikt de term) weet u dat er nooit respect was, slechts voorzichtigheid toen ze met de strandjeeps en de lange lat er op uit moesten.

De plaats delict ligt net buiten de bebouwde kom, langs een weg met vooral (tuinbouw)bedrijven. Vraag me toch of wie of wat daar rond 0500 met een mes gaat lopen zwaaien.
Sailliant detail: op nog geen 200 meter ligt een begraafplaats.

Laat het maar duidelijk zijn: wie dreigend met een potentieel dodelijk wapen op een agent afloopt overleeft dat wellicht niet - klaar.

Vorige week was op het programma de meldkamer een agent die een overvaller in z'n bil had geschoten. De manier waarop die agent erover sprak vond ik zo zielig. Hij was vol medeleven over die overvaller. Er moest een traumaheli komen enzo. Ook had hij erover gesproken met zijn collega's want het was zo aangrijpend om op een mens te moeten schieten enz. Stelletje watjes daar bij politie als je het mij vraagt. De mantel der liefde voor een stuk vuil wat net een paar minuten eerder een gewapende overval heeft gepleegd. Yuk.

Wordt het geen tijd de politie hun wapen af te pakken als ze er niet mee kunnen omgaan.
Agenten dienen moderne vechtsporten machtig te zijn en zouden daar minstens 3 maal per week voor moeten trainen, om hun conditie die tegenwoordig ver te zoeken is op peil te houden.
Nederland is in de basis geen land met terreurdreiging, dus zouden goed getrainde en alle in Nederland tegenwoordig gebruikelijke talen sprekende agenten geen wapens behoeven te dragen waarmee zij niet blijken te kunnen omgaan in de praktijk van alle dag.
Die tegenwoordige kerstbomen met al die niet te gebruiken rotzooi om hun middel zijn niet eens meer in staat om zich normaal te kunnen bewegen.
Als agent weet je dat je inuniform als een vlag op een stier kan werken in escalerende situaties, ga dan weg en doe later op een menselijke manier in burger gesteund voor mijn part een zieleknijper je werk en schiet er niet als een dolle stier op los met de dood tot gevolg, als je verteld is en weet dat er in dat wapen stopkogels zitten die indertijd door conventie van Geneve verboden zijn.
Politie diend zich bezig te houden met preventie en niet af te wachten tot zaken escaleren, waardoor er ongewenste dreiging gaat onstaan met ongewenste doceerforming met condoommonologie, waardoor wij de burger steeds minder respect zullen krijgen als er alleen maar op los geschoten kan worden zonder gericht te schieten en niet meer te betalen bonnetje geschreven kunnen worden zonder normale omgang en mancho gedrag zonder enige menselijkheid en normale omgangsvormen.

Prima opgelost toch! Moet je niet met een mes gaan zwaaien, aan zulke idioten heeft een gezonde samenleving helemaal niks, opgeruimd staat netjes, zouden we dan maar zeggen.

En daarom moeten agenten uitgerust worden met tasers. Het BS argument dat "er mensen dood van kunnen gaan" is met dit artikel ontkracht. Nee, lood is goed voor de gezondheid.

@sairrob | 17-03-16 | 10:05 Geen lijm snuiven en dan hier gaan plempen, dat staat zo dom...

sairrob | 17-03-16 | 10:05 |

Nederland geen terreurdreiging? Onder welke steen leef jij? Laatst is dreiging nog opgeschaald naar substantieel. Daarbij; agenten wapens afpakken? Linksgekkie.

@Admiraal Balthasar | 17-03-16 | 08:58 |
Weet je hoe het is om iemand dood te schieten?

Wat verwacht je wat de politie doet als met een mes op ze afkomt. Iemand die volledig doorgesnoven is is zo bij je

In principe geldt: eigen schuld dikke bult. Aan de andere kant vind ik wel dat Nederlandse agenten veel beter getraind zouden moeten worden op dit soort situaties zodat men minder snel naar een pistool grijpt. Nederlandse agenten zijn steeds meer bureaumedewerkers geworden i.p.v. mensen die een situatie kunnen de-escaleren. Een Nederlandse agent grijpt eerder naar zijn dienstwapen dan de Europese collega's. M.i. komt dat door een gebrek aan inschattingsvermogen en een paniekreactie die daarop volgt.

Gelukkig is de agent niet overhoop gestoken!

@Bokito ergo sum | 17-03-16 | 10:16 |
Zou er bezuinigd worden op zelfverdediging bij de politie. Een beetje judoka kan een aanvaller met een mes wel uitschakelen.

Ik voel al weer een stille tocht komen.

Tereurdreiging is geen oplossing voor het volk, maar tegen het volk.
Kijk eens hoe leuk het tegen woordig in Parijs is en oa. Brussel die voorheen bruizende stad.
Ik walg van die terreur dreigingen, met al die politie en exstra miltairen in de straten.
Ellende is niet te voorkomen als je je met politiek uit de VS gaat bemoeien en je inlaat met oorlogshandelingen.
Laten we ons bezig gaan houden met het exporteren van vrede voor alle volkeren in de wereld.
Maar dat schijnt tegenwoordig onmogelijk gemaakt te worden.

Als je het positief bekijkt: het scheelt weer een uitkering...Waarom zijn die mensen dan zo dom om met een mes de politie aan te vallen???

Sairrob ,Ben je net wakker af zo ? ,de Vs bemoeit zich pas ergens mee ,als er internationale wetten gebroken of dictators bezig zijn.

In dit geval was het een keer geen alla uit de hakkenbar, maar een Pool.
www.telegraaf.nl...

Persoonlijk denk ik dat er meer agenten zonder pistool op straat moeten zijn. In Noorwegen (waar dit al zo is) hebben ze veel minder schiet incidenten en ook worden agenten er minder vaak vermoord dan hier. Wel zou elk corps een paar (zwaar) bewapende agenten moeten hebben die bij een mogelijk ernstig geweldsincident dan met een goed wapen op de proppen kunnen komen. Deze zijn dan veel beter getraind in schieten. Sommige agenten kunnen heel goed bij voetbalwedstrijden, uitgaansavonden en evenementen conflicten sudderen en het zou denk ik goed zijn om deze geen wapens te geven. Als je dan een melding krijgt dat iemand met een mes zwaait, zou je daar dan wel een duidelijk zichtbare specialist met groter wapen op af moeten sturen.
-
Een andere optie is agenten veel meer training te geven, maar dan zal er ook meer geld naar justitie en de politie opleiding moeten. Ik verwacht met alle respect niet van iemand die een 3-4 jarige MBO opleiding heeft dat ie goed kan schieten, conflicten kan sussen, de wet in Nederland kent, etc.

het exporteren van vrede voor alle volkeren
sairrob | 17-03-16 | 10:48.
-
Dat zou kunnen, ware het niet dat hoop volkeren zich bezig houden met het exporteren van oorlog.

als je voldoende stompen voor je muil en messteken heb mogen opvangen, op een bepaald moment denkt een mens , nu is het genoeg, laat mij niet meer slaan of bijna doodsteken, tis jij of ik dan klootzak, toevallig was het nu de klootzak die neerging met zijn iq als een kloothommel, heb geen meelij met iemand die een agent aan valt, tis jij of ik, nou jij dus, zelfde als op straat, ik wordt aangevallen door een idioot met een mes, een verwarde man, (staat hun schuld), en ik zie een boomstammetje, ik sla toch zijn hersens in, waar of waar?

Zelfs in de Kwakel gelazer. Sign of the time.

Pedro, kan je of wil je mij uitleggen waarom alle ambassades in de wereld van de VS zo zwaar beveiligd moeten zijn als de VS zo vredelievend is.
Kan je mij uitleggen waarom de nieuwe ambassade van de VS op de grens van Den Haag en Wassenaar in een voor mij vredelievend geboorteland zo exstreem zwaar gebouwd moet worden als een onneembare bunker en straks met paaltjes omgeven wordt, die zich als mijnen met munitie blijken te gedragen ( als je er tegenaan rijd) en rondom kogels uitspuiwen in een land waar al meer dan 70 jaar geen oorlog is.
De VS is geen lieverdje, zolang dat land bestaat heeft het eerst oorlog gevoerd tegen de oorspronkleijke bevolking en daarna ver buiten hun normale invloeds sfeer.
Amerika sorry de VS bestaat bij gratie van een oorlogseconomie, waar inmiddels alle zogenaamde lidstaten afhankelijk gemaakt worden.
Verbeter de wereld als VS en begin bij je zelf.
Wie wind zaait zal storm oogsten.
Laten wij wijs zijn en een vredes politiek voor alle volkeren in de wereld voorstaan en intern ons met voorkomen en begeleiden van bezighouden zodat niet alles in om te beginnen Nederland gaat escaleren.
Waar door er met terreurdreiging gesjoemeld kan worden.

Als diender word je constant geconfronteerd met doorgedraaide debielen, ben geen fan vd politie, maar kan mij intussen voorstellen wat dat toch vaak een klotebaan moet zijn, en dat voor een waardeloos laag salaris.

Flosse lodder | 17-03-16 | 08:33 | niet ok!
Dienders worden altijd formeel aangeklaagd na gebruik van een vuurwapen onafhankelijk van omstandigheden. Dat is nou eenmaal wettelijk zo geregeld hier in Nederland en iedere diender weet dat.

Admiraal Balthasar | 17-03-16 | 10:04 | niet ok!
Het is wijd en zijd bekend dat in de 1e en 2e wereldoorlog vele soldaten expres mis schoten om maar niemand te doden wegens morele overwegingen. Ook is het bekend dat mensen die in een live combat situation gezeten hebben nog niemand doodgeschoten hoeven te hebben om PTSS op te lopen en er een leven lang ongelukkig van worden. Jij doet wel heel erg simpel over het neerschieten van een ander mens. Het echte leven is geen computerspel kerel. Je schiet een mens van vlees en bloed neer, geen verzameling pixels.

Hehe, de hermandad begint eindelijk in te zien dat je gevaarlijke gewelddadige gekken die een gevaar opleveren het best kan volpompen met lood. Nu maar hopen dat de agent in kwestie geen gezeik krijgt...

Gaat wel lekker de laatste tijd, en dat is mooi. Misschien dat onze samenleving dan eindelijk wat met respect krijgt voor de politie en elkaar.

Jij doet wel heel erg simpel over het neerschieten van een ander mens. Het echte leven is geen computerspel kerel. Je schiet een mens van vlees en bloed neer, geen verzameling pixels.
Popnel | 17-03-16 | 15:56.
-
Er zijn mensen die er geen been in zien anderen met een mes te bewerken. Ook dat is geen computerspel of een verzameling pixels.
Dus wat is uw punt?

De messentrekker leefde in zijn belevingswereld met geweld. Iedereen was bang voor hem. Helaas voor hem en gelukkig voor ons is niet iedereen bang, en is hij met zijn eigen geweld terug gepakt.

Je zoekt welbewust het risico op vroegtijdig overlijden op als je met een mes in de hand op de politie afstapt. Dat er toch nog veel mensen zijn die dit overleven geeft jou geen enkele garantie.

@Karsten1953 | 17-03-16 | 08:51;
Het is al vaak belachelijk hoe snel 'links' overal de schuld van krijgt, maar jouw opmerking is eerder lachwekkend.
Want ja hoor, 'links' klaagt de politie aan. En 'rechts' gaat zeker een feestje vieren?
Bijna te zielig voor woorden om zo extreem in het zwart/wit te denken.


@WizzAd | 17-03-16 | 19:26;
Het punt lijkt mij vrij duidelijk.
Er wordt hier wel gesproken over het 'gemak' waarmee je een ander mens naar de andere kant van de wereld helpt.
Nou heb ik nog nooit iemand doodgeschoten, maar kan mij wel voorstellen dat zoiets niet in de koude kleren gaat zitten.
Vooral zoals Admiraal Balthasar het formuleert: "...Gewoon knallen en laat die empathie achterwege...".
Alsof die agent dan 's avonds thuiskomt en zijn vrouw vraagt hoe zijn werkdag was.
Geeft hij als antwoord:
"Dag als alle andere. Twee parkeerbonnen uitgeschreven, assistentie gegeven bij een ongeval en een verdachte doodgeschoten. Kan je me het zout aangeven?"
Vervolgens noemt Admiraal Balthasar agenten ook nog een stel watjes, als ze blijkbaar niet zo kunnen denken.
Dat is datgene wat Popnel bedoelt. Het is geen GTA of een Amerikaanse film, waarbij je rustig iemand doodschiet om vervolgens een coole oneliner eruit te gooien.

-weggejorist-

ikdenkwat | 17-03-16 | 08:59 | niet ok!
Dat is bij vluchten. Bij aanvallen is het in de borst.

hapslikweg21 | 17-03-16 | 11:05 | niet ok!
Alsof schieten op een messenzwaaier met je niveau te maken heeft... Politiewerk is echt niet zo zwaar qua kennis. Emotioneel moet je uit het juiste hout zijn gesneden wil je dit kunnen doen. Dat is veel belangrijker. Er is geen enkele reden om te eisen dat alle agenten een afgeronde rechtenstudie hebben. Mensen die dat denken (ze motte de wet kenne enz.) weten echt totaal niet wat het werk inhoudt

Bokito ergo sum | 17-03-16 | 10:16
In zijn benen schieten?

@miko | 18-03-16 | 01:12;
Ik ben zelf geen agent (God behoede me!), maar bij mijn weten hoort dat niet bij de geweldsinstructie.
Dus ook nooit geleerd, vandaar dat ik het even uit mijn hoofd doe.
Als anderen dat kunnen verbeteren of aanvullen is dat natuurlijk welkom.


Bij mijn weten is het wel toegestaan om op de benen te schieten om iemand echt tot stoppen te dwingen, maar niet bij acuut gevaar.
Iets in die richting, komt volgens mij vrijwel nooit voor.
Net als dat je banden kan lekschieten uit een rijdende auto, gebeurd alleen in films.
Bij een directe aanval (de situatie 'hij of ik' zeg maar) wordt juist gericht geschoten op het lichaam.
Het gebeurd al in een fractie, dus ga je niet de tijd nemen om heel precies een been te raken.
Het lichaam is dan het grootste doelwit, dus gelijkertijd minimaliseer je de kans dat je bij een gemist schot een onschuldige omstander raakt.
Zoiets is het bij mijn weten in grote lijnen.
wanneer iets wel of geen acuut gevaar is, dat zal later dan onderzocht moeten worden.
Al heb ik hier gelezen dat dat komt door links.

Reacties op dit artikel zijn gesloten