*

Onder andere de PvdA en Partij voor de Dieren houden er dubieuze aanvragen op na.

Bent u ge´nteresseerd in gratis geld? Dan heeft u misschien een flinke subsidie voor GeenPeil misgelopen, want het enige wat u hoefde te doen om in aanmerking te komen voor gratis overheidsgeld was het correct invullen van een aanvraag. De aanvragen werden namelijk inhoudelijk helemaal niet getoetst.

Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant, dat onderzoek deed naar de subsidieverstrekkingen van de referendumcommissie.

De aanvragen werden in drie potjes verdeeld: voor het verdrag, tegen het verdrag en neutraal. In totaal viel er twee miljoen euro te verdelen.

Maar niet iedere subsidieaanvrager deed wat nuttigs met het geld. Zo noemt De Volkskrant Stichting Forum voor Maatschappelijk Debat Nederland, dat 43.000 euro aan subsidie ontving. Volgens de claim zou de stichting een volledig neutraal discussieplatform willen starten, maar helaas is er alleen een internetforum opgericht waar slechts vijf mensen lid van zijn en waar de laatste post enkele weken geleden plaatsvond.

Een ander mooi voorbeeld is het bedrijf Warm Ocean Water. Die incasseerden 30.000 euro om slechts enkele vragen toe te voegen aan peilingsite www.nederlanddenktdat.nl . "Er zijn experts ingehuurd om de inhoudelijke kant van de stellingen te verzorgen", aldus een woordvoerder.

Val di Cecina kreeg 42.000 om advertenties over het referendum te plaatsen op social media zoals Twitter, Facebook en Instagram. Dat is echter nog steeds niet gebeurd. Uiteraard zocht De Volkskrant contact met de persoon achter Val di Cecina, ene Anne-Paul Houwen die ook in de filmindustrie werkt. Anne-Paul wil echter niet reageren, want "hij is niet zo van commentaar" aldus een woordvoerder.

Politieke partijen

Ook enkele politieke partijen probeerden flink wat subsidie binnen te harken. Zo haalde de Partij voor de Dieren 150.000 ekkies binnen door zowel de partij, de jongerentak als het wetenschappelijk bureau een aanvraag te laten doen. Alle drie de onderdelen kregen gratis geld.

De PvdA probeerde hetzelfde, maar de partij kreeg niets. De jongerenafdeling en het wetenschappelijk bureau wel.

Volgens de referendumcommissie is dat niet verboden, maar is er wel de vraag of het wenselijk is: "Misschien niet, maar dat horen we als de commissie na het referendum gaat evalueren."

Reaguursels

Anne-Paul Houwen is niet zo van commentaar? De Nederlandse belastingbetaler is niet zo van oplichters en fraudeurs die geld bedoeld voor het democratisch proces in eigen zak steken. Arresteren die klootzak.

De subsidie pot leeg laten trekken door de tegenstander, behalve de pvdd misschien. Dat geenpeil blijkt een grote onprofessionele farce te zijn. Ik en velen die ik ken zijn er wel klaar mee.

Dat is gewoon vissen naar crimineel gedrag om achteraf met het vingertje te kunnen zwaaien wat voor een criminelen die tegen stemmers welniet zijn. Bekend geintje. Eigenlijk precies hetzelfde als wat men in Madrid deed, de poppetjes laten dansen voor kleingeld en er dan later een ophef over maken omdat het geregistreerd is..

Tja, jarenlang lees je op Geenstijl over allerlei schandalen, van politici die wachtgeld opstrijken, frauderende uitkeringstrekkers en noem maar op.
Maar als iemand 50000 Euro krijgt voor een paar wc-rollen, dan is het muisstil, want nee-kamp, dus goed. Dan noemt men het opeens een "goede grap".
Iets met 2 maten en 2 gewichten.

Subsidies zijn crimineel.

Als ik even google kom ik 339.000 hits tegen. Dat is iets te veel om overzichtelijk te zijn.
Weet iemand waar je al dat soort zinloze subsidie's kunt krijgen?

@Nonkel Frituur
Vanuit eigenbelang de publieke opinie bewerken heet dat. Met naam en toenaam voor de leeuw gooien die sujetten.

Tja, het is belastinggeld, geld dat door u en mij is verdiend met werken, dus het zal de overheid worst wezen wat daarmee gebeurt, die ambtenaren hoeven het immers niet uit eigen zak te betalen...

Vogelbeest | 18-03-16 | 09:04
Voor zover ik me herinner stonden enkele maanden geleden talloze artikels op Geenstijl met verwijzingen naar een soort 'hulplijn' via e-mail.
Kortom: veel van die subsidiesponzerij is mede mogelijk gemaakt door Geenstijl. Mag ik dat aub hypocriet vinden? Want dat is het dus wel.

Ach Nonkel,

Het is voor het eerst dat de corrupte zenuwen bloot komen te liggen, alles dankzij GeenPeil.

Nooit wisten we dat D66 gouden pleerollen mocht bestellen van onze centen voor een lulverhaal.

GeenPeil is in veel opzichten hero´sche geschiedenis.

De subsidiecommissie heeft gewoon slecht werk geleverd, de enige die het vuur aan de schenen zijn gelegd is GeenPeil (initiatiefnemer van het referendum!) zelf die zich op een gegeven moment heeft terug getrokken. Ik heb individueel subsidie aangevraagd en er is mij ook een verzoek om nadere informatie gedaan van een onstellende domheid, beantwoord en toen subsidie gevangen, voer daar campagne voor, flyers, apps voor teamleden etc. Maar goed Nonkel stort het geld liever zometeen met karrevrachten naar de Oekra´nse oligarchen (die jongens hebben nooit genoeg) heb ik van hem begrepen.

Het is goed dat misbruik van subsidies aan de kaak wordt gesteld. Hopelijk gebeurt dat met alle subsidies. En spijker dan niet alleen de misbruikers aan het kruis, maar ook de toekenners.
In dit geval is dat Medy van der Laan van D66 (een partij die ook subsidie krijgt) die ľ kijkend naar haar Stichting Kosmopolis-initiatief ľ al jarenlang precies weet hoe je subsidiegeld door de wc moet trekken.

@Nonkel Frituur | 18-03-16 | 08:57 | niet ok!
Dat geld is tenminste uitegeven ten behoeve van het referendum. Het is uw recht om dat geldverspilling of puberaal te vinden. Het is echter wel een ludieke actie die Jeroen Smijtmetpoen weer eens ontmaskerd heeft als een hypocriete klootzaak. Die 50k valt in het niet bij de astromische berg taxpoet hij jaarlijks in brussel/straatsburg in de verbrandingsoven flikkert.

Subsidie is de moeder van de corruptie.

Ik zat er aan te denken. Gewoon 20.000 euro vragen, ga ik een middagje de straat op om te flyeren. Maar ik ben wel opgevoed en heb geleerd dat stelen niet mag.

Nou moet zeggen, het bekendworden van dit soort zaken is het enige nuttige aan dit geenpeil referendum. Dus complimenten daarvoor.

Flapuidt | 18-03-16 | 10:03 | niet ok!
beter lezen, u hoeft geen flyer te maken en ook de straat niet op te gaan. Aanvragen volstaat om te ontvangen. En wij maar klagen over die frauderende terugkeren Ukrainers........

Reacties op dit artikel zijn gesloten