*

Demonstratie voor de boycot in Brussel (2014)

Boycot van boycot.

De Britse regering gaat publieke organisaties, van gemeenteraden tot sommige studentenverenigingen, verbieden om "onethische" bedrijven en producten (bijvoorbeeld afkomstig van de Westelijke Jordaanoever) te boycotten.

Publiek gefinancierde instellingen mogen geen diensten en goederen meer weigeren van bedrijven die betrokken zijn bij wapenhandel, fossiele brandstoffen, tabaksproducten of IsraŽlische nederzettingen op de Westoever. Doen zij dit toch, dan krijgen zij te maken met "ernstige straffen", zeiden ministers volgens The Independent. Uitzondering zijn boycots die onderdeel zijn van op nationaal niveau bepaalde sancties.

Voorstanders menen dat de boycots moeten worden gestopt omdat ze "het debat vergiftigden en polariseerden, goede betrekkingen hebben ondermijnd en voer waren voor antisemitisme".

Critici zijn juist van mening dat de anti-boycotbeweging een "grote aanval op democratische vrijheden" is. Peter Frankental, programmadirecteur van economische relaties bij Amnesty International, waarschuwt ervoor dat deze zet het schenden van mensenrechten in de hand kan werken. "Alle publieke instanties zouden de sociale en milieueffecten moeten beoordelen van elk bedrijf waarmee ze handelsrelaties willen aangaan", meent Frankental.

Reaguursels

Dit is wel alle zinnen 3 keer lezen als het gaat over het verbieden van weigeren.

prepperchimp.com...
.
Succes met boycotten. Klotehippies.

Gewoon de subsidiekraan helemaal dichtdraaien. Probleem opgelost.

Gewoon de subsidiekraan helemaal dichtdraaien. Probleem opgelost.

Tja, die boycotters zijn sowieso te achterlijk voor woorden ze hebben er namelijk vooral de Palestijnen mee die daar werkzaam zijn. Niet de politici in Tel Aviv.

ZEER TERECHT.Een verbod op de een impliceert een politieke keuze voor de ander. Maar Hamas is ook geen lieverdjes organisatie.

Zou hier een domper zijn voor de PVDA en zijn linkse bende .

Dat hele BDS gebeuren is een moderne versie van "koopt niet bij Joden", zeer kwalijk.

Flashheart | 15-02-16 | 12:39 | niet ok!
"Dat hele BDS gebeuren is een moderne versie van "koopt niet bij Joden", zeer kwalijk."

BDS is een sanctie van de EU dus die blijft staan.

Zou hier een domper zijn voor de PVDA en zijn linkse bende .
fleurtje | 15-02-16 | 12:33 | niet ok!


idd.. vergeet 'hamas hamas alle joden aan het gas ' de SP niet.
en verder.. dankzij links (het woordje progressief kunnen we al helemaal vergeten' schuift de hele EU knalhard op naar rechts.
kunnen we eindelijk de enorme EU geldstroom, die in de diepe zakken terecht komt van top terroristen, stopzetten.

De nederzettingenpolitiek van Israel is echt niet goed, maar Hamas is nou ook niet direct een fijne organisatie.
Ik zou het ze lekker zelf uit laten zoeken.

Heel goed. Overheidsinstellingen en publieke instellingen moeten zich houden aan de richtlijnen van de overheid. Er werken veel linkse anti-semitische types bij die instellingen, en die mogen niet zo maar hun persoonlijk racistische denkbeelden opleggen.

Ok, je probeert met onrechtvaardige wetten geweldloos verzet te kop in te drukken.. hoe dom is dat ?
Verder zijn het mede dit soort dingen die in de VS ertoe hebben geleid dat veel mensen weinig meer met de gevestigde politieke klasse te maken willen hebben (onder andere financiŽle support en lobbygroepen - die toch wel op een aantal momenten de indruk hebben gegeven buitenlandse belangen meer op de voorgrond traden dan nationale.. onder andere de 'staande ovaties' die Nethanyahu kreeg van het Congres, dat onder leiding van de Republikeinen feitelijk de president in de wielen probeerde te rijden).

@Asimov6 volgens mij gaat het hier echter om winkeliers die uit eigen beweging bepaalde producten boycotten....die worden nu verplicht het toch in de winkel te leggen....vraag me af of dat uberhaupt kan...een overheid die een winkelier verplicht iets in zijn assortiment op te nemen!

@nickolaas | 15-02-16 | 12:49 | niet ok!
geweldloos verzet !? HAHAHA
onder welke steen leef jij dan?

Gewoon de subsidiekraan helemaal dichtdraaien. Probleem opgelost.

Haberdoebas | 15-02-16 | 12:25 | niet ok!

Psies.
Van je eigen geld boycot je jezelf maar helemaal een kromme leuter maar als het om publiek geld gaat heb je de eisen die daarbij horen voor lief te nemen.

roedie | 15-02-16 | 12:53 |
Volgens mij is de afname van producten uit nederzettingen mijden een geweldloze vorm van protest (en te prefereren boven geweld). Neem nog een kop koffie zou ik zeggen..

@@Asimov6, lees dat t gaat om semi-overheidsinstellingen ed...tja...dat gaat natuurlijk niks uithalen dan!

Heel de UK vol laten stromen met Arabische KUT-barbaren, en dan klagen over het geboycot van IsraŽl's producten...


Van je eigen geld boycot je jezelf maar helemaal een kromme leuter maar als het om publiek geld gaat heb je de eisen die daarbij horen voor lief te nemen.
@jemagookniksmeer | 15-02-16 | 12:54 |
Dat is niet de insteek van dat soort wetgeving hoor.. Een producent op de Westoever kan bijvoorbeeld in IsraŽl een buitenlander aanklagen die opgeroepen heeft dat een kruidenier bijvoorbeeld geen cosmetica uit de nederzettingen meer verkoopt. Er rolt dan een veroordeling uit en de producent kan een schadevergoeding eisen (en hoeft niet eens heel veel te doen om te bewijzen dat ie schade heeft geleden is ook nog een aspect van veel van die wetten).
In Israel zijn in 2011 wetten aangenomen dat als je daar over klaagt (oproept tot een boycot van die producten) en een producent (nadrukkelijk gevestigd in de Westoever incluis) onderbouwt daar schade door te lijden (bijvoorbeeld omdat een winkel is gestopt met het verkopen van zijn product), dan kan die producent zelfs iemand in het buitenland aanklagen en schadevergoeding vragen.. voor zover ik weet is die wet nog bekrachtigd door de Hoge Raad daar ook "Finally, in a 5-4 vote, the majority of justices said that the above lawsuits could go forward even if they were against groups that called only for boycotts of post-1967 Israel, meaning of Israeli settlements in the West Bank, whereas the minority said that such boycotts should be protected free speech." www.jpost.com... en je komt Israel trouwens ook niet meer in (wet uit 2015) wwww.jpost.com... tot slot zou er in TTIP nog iets moeten komen te staan dat partijen die niet wensen zaken te doen met nederzettingen, ook zouden moeten worden uitgesloten van handel met de VS (over het nut van een 'sterke lobby' gesproken.. haalt een streep door het hele buitenlandbeleid van zowel de EU als bijvoorbeeld Nederland "Congress moves to pressure Europe against BDS steps -
Amendments in Senate and House to bill on historic US-EU trade deal reject actions targeting Israel" www.timesofisrael.com... [laatste alinea heb ik even gerecycled uit een eerdere comment - anders zit ik een kwartier dubbel te Googlen www.powned.tv... ]

bArAbAts | 15-02-16 | 12:49 | niet ok!
Lezen is een kunst.
"Publiek gefinancierde instellingen mogen geen diensten en goederen meer weigeren van bedrijven die betrokken zijn bij wapenhandel, fossiele brandstoffen, tabaksproducten of IsraŽlische nederzettingen op de Westoever." Dus niks winkeliers.
Deze instellingen dienen geen eigen politieke agenda te vormen, zeker niet als ze onderdeel zijn van de overheid. Net als ambtenaartjes in Nederland die het voor elkaar krijgen om legale voertuigen te weren uit hun steden, ook tť idioot voor woorden.

@bArAbAts | 15-02-16 | 12:49
Begrijpend lezen is soms moeilijk. Het gaat over organisaties/instanties/instellingen die overheidsgeld ontvangen. Ieder privťbedrijf mag boycotten wat zij willen.

@nickolaas | 15-02-16 | 13:10
"Ik heb een goedkopere producent gevonden" ...voila om je boycot probleem heen, ga maar eens bewijzen dat dat niet zo is.

@nickolaas | 15-02-16 | 13:10
En laten we even wel zijn, niemand kan worden gedwongen om zaken te doen met een land waar men niet van de wetten houdt. Zou mijn oude baas de bak in moeten omdat hij weigerde om een boot te bouwen op locatie in Saudi Arabie?

Ik vind het toch wel grappig om te zien hoe graag antisemieten het Nederlandse (of Zuid-Afrikaanse) woord "apartheid" gebruiken.

@Zoon van Boer | 15-02-16 | 13:22
In theorie hoef je daarvoor niet ver te zoeken - producten binnen de 'groene lijn' vallen onder een gunstig bilateraal handelsverdrag tussen de EU en IsraŽl - de producten uit de Westoever vallen daar niet onder (nadrukkelijke en wederzijdse afspraak ook).
Alleen wordt er nogal met de herkomst van producten gesjoemeld (en de IsraŽlische heeft in het verleden zelfs aangegeven eventuele boetes voor fraude met de aanduiding van herkomst te zullen betalen).

Ik zou willen pleiten voor een algehele boycot van islamitische producten, vakantie- en zakenreizen naar islamitische landen, reisbureaus die reizen aanbieden naar islamitische landen, winkels en supermarkten die hoofddoeken en halal-producten verkopen, bouwbedrijven die meewerken aan de bouw van moskeeŽn, en "Amsterdamse" taxichauffeurs.


Voor mensen die benieuwd zijn over hoe dit soort wetgeving tot stand komt: " Sheldon Adelson looks to stamp out growing US movement to boycott Israel - Billionaire gambling magnate and Republican party donor convenes closed-door meeting to combat US university movement amid growing Israeli alarm over growing Boycott, Divestment and Sanctions campaign in US and Europe" www.theguardian.com...
Citaten uit het artikel:
ďYou see a trajectory that follows that famed Mahatma Gandhi quote. First they ignore you. Then they laugh at you. Now weíre at the third stage which is, then they fight you,Ē he said. ďWeíre seeing it in the public pronouncements of Israeli officials. In the adoption of some of those positions by American officials. Weíre seeing it in legislatures both at the state and federal level in the United States where there are initiatives to pass laws that would make it more difficult to advance BDS victories.Ē
[..]
" Pro-Israel groups are pushing back by promoting new laws to combat BDS on university campuses and beyond.

Several state legislatures are debating legislation to deter universities from making a stand against Israeli government policy, including through threats to funding. Illinois has already banned state pension funds from investing in companies that boycott Israel. The Tennessee and Indiana legislators passed resolutions condemning sanctions as antisemitic.

Members of Congress are attempting to attach a bill to a trans-Atlantic trade deal to block European governments from requiring the special labelling of goods produced in illegal Jewish settlements in the West Bank and East Jerusalem. Israel is concerned that the EU measure Ė which then foreign minister Avigdor Lieberman likened to the Nazis forcing Jews to wear a yellow star Ė will add legitimacy to the sanctions campaign.

The influential pro-Israel lobby group, the American Israel Public Affairs Committee (Aipac) Ė whose $100m headquarters was paid for by Adelson Ė is pushing the legislation which effectively forces the EU to recognise the settlements as part of Israel for trade purposes.

Senator Ben Cardin, the recipient of hundreds of thousands of dollars in campaign donations from pro-Israel groups, introduced the legislation saying the European move is discrimination against the Jewish state.

ďThe United States should take a stance to make sure other countries that want trade agreements with the United States do not participate in BDS against Israel,Ē he told an Aipac conference.

Jewish Voice for Peace, a US group which supports sanctions, condemned the legislation for ďencouraging illegal settlement building while strengthening the far right in IsraelĒ.

Ernstige straffen zijn niet nodig, gewoon de publieke toestroom van geld dichtdraaien en ze afhankelijk van zichzelf maken.

Ik haal altijd speciaal IsraŽlische dadels bij mijn groentenboer, zoveel beter en vooral lekkerder dan die vaak uitgedroogde meuk uit de moslimlanden, waar de mosselman zijn reedt met de blote handen en een kannetje water reinigt na een toiletbezoek, want islamcultuur.

Doelstelling van BDS beweging is de vernietiging van de staat IsraŽl en dat lijkt mij alleen al uit gezond Westers eigenbelang een erg slecht idee.

Nog hťťl even wachten, en wij worden geregeerd door NGO's.

"grote aanval op democratische vrijheden"- zijn de besturen van al die publieke instanties dan democratisch verkozen? Lekker je smoel houden dus.

De boycotters hebben de vrijheid om zelf te bepalen wie ze boycotten en waarom. Deze vrijheid geldt ook voor de Engelse overheid.

@Really? | 15-02-16 | 13:58
-
ik neem die Medjoul dadels (naast nog een paar meer blingerige zaken) altijd mee als cadeautje voor de zakenrelaties in de Emiraten en Oman...zelfs in Oman, dadelland bij uitstek, zijn ze er he-le-maal gťk op.
-
Ik vertel er altijd bij dat het 'dates from Holland'zijn - ze weten dat hier van alles in kassen verbouwd wordt en niemand let op de verpakking (en als ze dat wťl doen, dan zeggen ze er niets over...)

Ooit waren de Britten een redelijk verstandig volk.
Nu is het vooral onnozel,wezenloos,drammerig en extreem links wat je hoort.
De meeste kranten en de BBC staan voor islam en zijn anti jood.
Vergeet niet het liegen over Rotherham en andere steden waar beesten hun gang konden gaan.islamitische beesten

@bisbisbis | 15-02-16 | 14:11 |
Die dadels zouden voor zover afkomstig uit de Westoever dus 'gelabeld' moeten zijn - want het betreft een vers product (maken ze er dan weer dadeljam van, dan geldt dat weer niet..). "EU Commission approves settlement product labeling" www.ynetnews.com...
Overigens is dit niet veel anders dan staand beleid van de VS "Obama administration reissues labeling order on West Bank products " www.jpost.com...

@nickolaas | 15-02-16 | 14:28
-
Geen idee, moet ik u zeggen - volgens mij staat er op die dozen luid en duidelijk dat ze uit IsraŽl komen - maar de volgende keer dat er iemand van ons bij de Sligro langs gaat zal ik het u even laten weten.

bisbisbis | 15-02-16 | 14:49
Bij Tesco in het Verenigd Koninkrijk hadden ze een paar jaar terug al labels (duidelijk, in het geel). Ik was daar wat kerstboodschappen aan het doen, stond er iets op in de trant van "Westbank produce of the settlements" en "Westbank produce of Palestinian origin". En het waren eigenlijk meer producten dan ik verwacht had met die labels (maar de eerste die me opviel waren inderdaad dadels). En ik zou niet steil achterovervallen als de Sligro ook heel wat zou hebben - van de andere kant heb ik ook het idee dat veel voormalige supermarktmedewerkers zijn doorgestroomd in de handel (en dat waren soms toch mensen die 'moeilijk aan een stage kwamen'.. maar als die nu de fruitimport doen.. weinig Jaffa's meer in de supermarkten waar ik kom de laatste jaren in valt me op in ieder geval - al vermoed ik wel dat de cactusvruchten uit bijvoorbeeld de Negev komen, want dat is een van de grootste producenten ter wereld van dat fruit.. maar het staat er niet op - ..of anders misschien onder een sticker ;) ).

@ nickolaas | 15-02-16 | 15:08 |


Ik vraag me inderdaad af waar al die Jaffa-sinaasappels zijn gebleven in de supermarkten; in mijn jongere jaren waren dat zo'n beetje de enige sinaasappels die je kon krijgen. En heerlijk bovendien.


BDS is een sanctie van de EU
the Jackdawn | 15-02-16 | 12:42 |

BDS staat dan ook voor Bond Debiele Socialisten!

Een regering hoeft niet na te denken voor anderen... en is ook niet bedoeld als gedachten politie.

Reacties op dit artikel zijn gesloten