*

Op bijvoorbeeld beheerssysteem van een stuwdam.

De Europese antiterreurco÷rdinator, Gilles de Kerchove, gaat ervan uit dat terroristen binnen nu en vijf jaar aanslagen gaan plegen via internet.

Ze zouden bijvoorbeeld kunnen proberen in te breken in het beheerssysteem van kerncentrales, stuwdammen, het spoor- of luchtverkeer. "Mijn vrees is dat nieuwe technologieŰn het mogelijk maken voor ge´soleerde individuen om aanslagen met een grote impact te plegen", zegt De Kerchove volgens het ANP.

In het geval van een cyberaanval heeft BelgiŰ weinig te vrezen, meent de antiterreurco÷rdinator. "Ik denk dat ons departement van Defensie goed genoeg is op vlak van cyberveiligheid. Ze hebben uiteraard niet de capaciteiten om terug te slaan zoals de Fransen of de Amerikanen, maar in het geval van een aanval denk ik dat Defensie redelijk goed is."

Toch is het niet overal even goed gesteld, meent de Belg. "Ik weet niet of de overheid in staat is om te anticiperen op en een antwoord te bieden aan grote aanvallen. En op het niveau van de bedrijven weet ik niet of men zich voldoende bewust is van de risico's."

Reaguursels

Herinnert u zich de SCADA fail nog?

Wahahahaha, die Belgen. Ze lopen kilometers achter op Nederland, en wij zijn zelfs niet eens in staat een goed antwoord te bieden op dit moment. Wat een zelfoverschatting. Tot het een keer mis gaat.

De serie Mr Robot die helaas is afgelopen (1e serie tenminste) gaf hier wel een aardig beeld van.

Er is bij de overheid en bij politici een totale onderschatting van dit probleem. Ten eerste wordt er leiding gegeven aan de overheid door mensen van Baby-boomgeneratie of er net na. Dit zijn mensen die NIET zijn opgegroeid met de nieuwe technologieen en GEEN enkele heeft daar een opleiding ingevolgd. Ze zijn totaal onwetend.

Betekent dat ze volledig afhankelijk zijn van advies van derden en ook geen eigen afwegingskader hebben. Ze weten niet wat goed en wat slecht beleid.

Ten tweede bijna alle politici hebben alfa-studies gedaan. U weet wel economie, sociologie, politicologie, rechten. Geen technische studies. Ook zij hebben geen verstand.

Daarbij is er in Europa ook geen enkele denktank bezig met deze problematiek.

In America denken ze daar wel over na: www.aei.org...

bqbq | 26-03-16 | 11:54 | niet ok!

Een seizoen noemen ze dat.

@ravan | 26-03-16 | 12:27
Hun zwakte zit hem ook in hun verouderde energienetwerk. Met een een emp of twee ligt heel de VS voor maanden plat. Dat onderschatten ze dan weer wel daar.

ow zoiets als dat ventje van 15 deed bij ziggo

hebben we het nog niet eens over ZIGGO/UPC, ik zeg opnemen, doet tie niet, ik zeg wissen weigert die, ik zeg stttttttttttttttttt

en ravan, tis niet echt, belgie(goede doel)!
de bomaansegen zijn niet echt, net zoals de maanlanding en een rover op mars allemaal niet waar

Democratuur 11.46- Denk dat het in NL net zo'n bende is, maar ok.

Ja cyberwar is de toekomst. En tegen elke beveiliging is wel weer een omzeiling mogelijk door slimmeriken. Nog leuker wordt het wanneer de robots de oorlog moeten gaan voeren en dan worden gehackt en hun eigen troepen gaan aanvallen.
Ja er was er ÚÚn die het helemaal snapte.
Elk voordeel heeft zijn nadeel en andersom.

Ik snap heel het concept dat een kerncentrale online moet, dat is gewoon vragen om problemen.

Met de opgedane kennis in het westen worden we straks om de oren geslagen.

Reacties op dit artikel zijn gesloten