PowNed

Moet de boze boer in verzet komen tegen de overheid of de agrolobby?

Boze boeren die demonstreren: we kennen het inmiddels wel. Afgelopen dinsdag trokken honderden Nederlandse boeren naar Brussel om te protesteren tegen de Europese mestregels. Maar heeft dat nou wel zin, of moeten de boeren zich nou eens richten op big agro zodat ze een eerlijke prijs voor hun producten krijgen? 

  1. Laatste nieuws
  2. De Hofbar
  3. Rutger Castricum

Sinds 2006 mogen Nederlandse boeren meer mest uitrijden dan boeren elders in Europa. Maar vanaf 2026 vervalt die uitzondering, waardoor veel - met name kleine - boeren in de knel komen. Want waar laten ze hun mest? Tot overmaat van ramp moeten ze kunstmest aanvoeren om de tekorten aan te vullen. Een boer verwoordt het mooi: ‘Wat is nou duurzamer’? 

Boeren zijn hier boos over, en togen afgelopen dinsdag naar het hart van de Europese Unie om hun onvrede kenbaar te maken. Maar of dit zin heeft? Landbouwminister Piet Adema zegt in De Hofbar immers dat hij al drie keer heeft gevraagd om uitstel, maar dat hij drie keer een keiharde ‘nee’ heeft gekregen. Stikstofminister Christianne van der Wal is nog duidelijker. Ze noemt het ‘een route van valse hoop’. 

Diverse boeren op het protest geven ook aan helaas te weten dat het waarschijnlijk een gelopen race is. Bovendien: het is al sinds 2020 bekend dat deze uitzondering vervalt, genoeg tijd om je aan te passen, zou je zeggen. 

Volgens PvdA-EuroparlementariĂ«r Mohammed Chahim kunnen boeren hun energie veel beter steken in een betere boterham verdienen. ‘Het systeem werkt niet, als boer paar cent over houdt op kilo aardappelen, werkt dat niet’, zegt hij. ‘Veel partijen doen alsof ze voor de boer opkomen maar komen voor de boerenlobby, de grote boerenbedrijven op.’

Dus wellicht valt daar wel wat te halen. Misschien moeten boeren zich meer richten op de grote partijen die hun producten afnemen, waar miljarden winst wordt gemaakt. Een boer op de demonstratie reageert aarzelend: 'Ik weet niet of de consument daarbij gebaat is. Maar ik weet niet of wij daar boodschap aan moeten hebben.’ Maar even later zegt hij: ‘Ik ga er nog eens goed over nadenken.’