020: Jongeren zuipen alleen nog frisdrank en zijn daarom te dik

020: Jongeren zuipen alleen nog frisdrank en zijn daarom te dik 

09 februari 2022 - 11:04

Amsterdamse tieners hebben een zwaar leven. Allereerst doordat ze moeten opgroeien in onze oh zo prachtige hoofdstad (dat gun je niemand), maar ook letterlijk: maar liefst één op de vijf heeft overgewicht of obesitas. De gemeente Amsterdam weet nu hoe dat (oké vooruit, hoe dat onder andere) komt. Jongeren in de leeftijdscategorie 12-16 jaar vinden het tegenwoordig heel normaal om frisdrank achterover te klokken. En dat is slecht voor je.

"Elke dag frisdrank drinken is normaal en hoort erbij. Dat vinden zeven van de tien jongeren, zo meldt de gemeente Amsterdam op basis van een GGD-enquête onder duizend jongeren (12-16 jaar) in heel Nederland en gesprekken met 48 jongeren uit de hoofdstad", aldus het persbericht.

En of ze het normaal vinden: een op de drie ondervraagden drinkt het elke dag. Ze kopen het zelf in de supermarkt of krijgen het van thuis mee naar school. Gemiddeld gaat het om 2 à 3 glazen fris per dag, ongerekend 16 (!) suikerklontjes. Dat komt neer op 73.000 extra calorieën per jaar, wat volgens de onderzoekers overeenkomt met een ruime dertiende maand aan eten en drinken. Slechts 12 procent drinkt nooit frisdrank.

Niet iets waar het linkse stadsbestuur trots op is. Om de frisdrankconsumptie onder jongeren te verminderen moet het flink duurder worden gemaakt, door een suikertaks van tenminste 20 procent. Ook moet er veel minder reclame voor fris worden gemaakt, moet het op minder plekken te koop zijn en ook een soberder verpakking krijgen, zo betogen de onderzoekers. Water moet worden gepromoot als aantrekkelijk alternatief.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml