06-nummers dreigen op te raken
Binnenland

06-nummers dreigen op te raken.

Stel je voor: je wilt een telefoonabonnement afsluiten, maar een medewerker van het telecombedrijf zegt dat de 06-nummers op zijn. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt dat telecomaanbieders te weinig actie ondernemen om te voorkomen dat de beschikbare 06-nummers opraken en stelt een onderzoek in.

Telecombedrijven moeten aantonen wat zij doen om nutteloos gebruik van 06-nummers tegen te gaan. Daarvoor moeten zij het aantal uitgegeven 06-nummers laten zien wat is uitgegeven voor niet-telefonie apparaten en hoe ze klanten informeren over het gebruik van 06- en 097-nummers.

Snoepautomaten met 06-nummer

Wat er nu namelijk nog steeds gebeurt, is dat klanten nog steeds te vaak een 06-nummer wordt aangeboden om aan apparaten als tablets, alarminstallaties, snoepautomaten, navigatiesystemen en ondergrondse afvalcontainers te verbinden. Dit is zelfs verboden.

Weinig 097-nummers in gebruik

Er zijn 60 miljoen beschikbare 06-nummers waarvan er inmiddels ruim 54,5 miljoen in gebruik zijn, schrijft het AD. Daarom heeft de ACM met de telefoonaanbieders afgesproken dat apparaten die niet gebruikt worden om te bellen een 097-nummer met 12 cijfers moeten hebben. Dit wordt echter niet altijd toegepast omdat de aanbieders hun systeem hiervoor moeten veranderen. Tijdens het onderzoek moeten de bedrijven aantonen dat hun systeem is aangepast.

Mochten de 06-nummers ondanks deze strenge controle inderdaad opraken, dan dreigt een peperdure omnummeringsoperatie die vergelijkbaar is met die van de vaste nummers in 1995.

Alle artikelen geladen. Overzicht →