Mini-Belgen mogen geen bloed geven
Buitenland

Mini-Belgen mogen geen bloed geven.

Vanaf begin volgende maand mogen 10.590 Belgen geen bloed meer geven aan het Rode Kruis. De reden: ze zijn te klein. Het Rode Kruis stapt per 1 juli over op nieuwe bloedzakken van 450 ml en mensen die te klein zijn gaan mogelijk van hun stokje als er in een keer teveel bloed wordt afgetapt.

De bloedzakproducent die de huidige 400 ml zakjes maakt kapt met de kleinere zakjes omdat ze te klein zijn om bloedplaatjesconcentraten uit te breiden. En juist daar is veel vraag naar omdat kankerpatiënten ermee geholpen kunnen worden, weet HLN.

Via een brief werden de Vlamingen op de hoogte gebracht. Uitgelegd werd dat de omschakeling naar grotere zakken gepaard gaat met de formule van Nadler. Die formule berekent op basis van geslacht, lengte en gewicht of ze bloed genoeg geven om een 450 ml zakje mee te vullen. Een vrouw van 1 meter 54 en een gewicht van 58 kilogram mag dat dus niet.

Twee jaar geleden maakte Franstalig België al de overstap naar de grotere zakken. Ook Engeland en Ierland zijn reeds overgestapt. Allen op aanbeveling van de Europese vereniging van bloedbanken. 

Niet handig

De timing wordt niet gezien als heel handig. In de vakantieperiode is het traditioneel al heel rustig op de bloedafnameafdeling, in juli en augustus is de afname het laagst omdat donoren ook wel eens op vakantie willen. Toch gaan de Vlamingen er niet vanuit dat ze in de problemen komen, de 10.000 donoren die verloren gaan wordt gezien als "een kleine groep".

Vlamingen die willen weten of ze na 1 juli nog bloed mogen geven kunnen terecht op de site van het Rode Kruis. Daar staat een handige tool die uitrekent of je nog mag geven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →