115 militairen dood bij strijd Zuid-Soedan
Buitenland

115 militairen dood bij strijd Zuid-Soedan.

Gevechten tussen Zuid-Soedanese groepen hebben dit weekend aan zeker 115 strijders het leven gekost. De doden vielen tijdens schietpartijen in hoofdstad Juba, verklaarde een oppositiewoordvoerder vandaag. 

Volgens persbureau Reuters vrezen waarnemers in Zuid-Soedan dat de militaire schermutselingen het fragiele vredesproces kunnen ondermijnen. 

Het wapengekletter barstte gisteravond los in de buurt van een regeringsgebouw waar op dat moment president Salva Kiir vergaderde met vicepresident Riek Machar, een voormalig rivaal van hem. Beide politici beweerden de oorzaak van deze laatste gevechtsronde tussen hun facties niet te kennen en riepen op tot kalmte. 

Het dodental aan de kant van het regeringsleger zou 80 bedragen en 35 aan de zijde van SPLM-IO, de militie van Machar. Van diverse zwaargewonden wordt vermoed dat zij de geweldsuitbarsting niet zullen overleven. Donderdag kwamen vijf militairen om bij overeenkomstige botsingen. 

Achtergrond burgeroorlog

De gevechten tussen beide groepen startten in december 2013 en vloeiden voort uit het ontslag van Machar door Kiir. Deze laatste wordt vooral door de Dinka-stam gesteund, terwijl de vp veel volgelingen heeft onder stamleden van de Nuer. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →