Terug
13/4 Warmtenet is duurzamer dan gas, maar de prijs giert de pan uit

13/4 Warmtenet is duurzamer dan gas, maar de prijs giert de pan uit 

13 april 2022 - 14:35

Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet, betalen de hoofdprijs. Dit komt door de alsmaar stijgende gasprijzen, die nog altijd zijn gekoppeld aan de prijs voor warmte. Ben je aan het verduurzamen, krijg je er een dikke rekening voor terug.

Met een warmtenet worden veel huizen of een hele wijk verwarmd vanuit een centraal punt. De warmte van een warmtenet komt voor 62 procent voort uit aardgas, de rest is restwarmte van bijvoorbeeld biomassacentrales, afvalverbranders, een fabriek of datacenter. Toch betalen gebruikers de volle mep voor het gas. Dan ga je toch van dat warmtenet af? Zou je misschien denken, maar dat kan niet. Mensen hebben vaak niet de keuze om over te stappen naar een andere warmtebron en afsluiten kan ook niet.

De meest logische oplossing lijkt dan ook om de maximumprijs van gas los te koppelen van het warmtenet. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie is dit ook van plan, maar dat kan zeker nog tot 2030 duren. Daarbij is het nog maar de vraag of de prijs van het warmtenet hiermee zal dalen. Volgens hoogleraar Energietechnologie David Smeulders komt dit doordat er in Nederland geen transparantie is over de warmtetarieven en hoe deze zijn opgebouwd, simpelweg omdat er geen wetgeving voor is. En de warmtebedrijven op hun blauwe ogen vertrouwen, doen we natuurlijk ook niet zomaar.

Hoe je het ook went of keert: huishoudens die op het warmtenet zitten en dus duurzamer zijn dan gaswoningen, moeten dit terug kunnen zien op hun rekening. Het is logisch dat er ook gedokt moet worden voor het gas, maar wel naar redelijkheid. Aan minister Jetten de taak om de energietransitie een stuk aantrekkelijker te maken.

Vanavond om 21.05 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers