Terug
14/12 Komt er een energieslurpend XXL-datacenter in Zeewolde?

14/12 Komt er een energieslurpend XXL-datacenter in Zeewolde? 

14 december 2021 - 11:00

In de afgelopen jaren is er veel te doen geweest in Zeewolde over de komst van een gigantisch datacenter. Op 16 December zal worden gestemd over een wijziging van het bestemmingsplan van de grond waar het datacenter, wat van Meta (voorheen Facebook) blijkt te zijn, moet komen en de gemoederen lopen hoog op. De gemeenteraad lijkt voor te zijn, waardoor de komst van het XXL-datacenter in het verschiet lijkt te liggen. Een datacenter dat is gelokt met onze groene energie en betaald wordt door middel van onze subsidies. En zodra het er is, zijn volgens expert de klimaatdoelen in gevaar.

Ongeveer drieduizend bewoners van Zeewolde, de meest duurzame gemeente van Nederland, hebben een petitie ondertekent tegen de komst van het datacenter. Zij begrijpen niet waarom hun gemeente zo graag dit datacenter wil. Volgens hen levert het Zeewolde helemaal niets op: geen geld, geen werkgelegenheid en geen restwarmte.

Binnen de lokale gemeenteraad is grote verdeeldheid ontstaan. Het datacenter zal minstens zoveel energie gaan gebruiken als de hele stad Amsterdam. Het is dan ook de vraag of dit een beslissing is die wel gemaakt zou moeten worden door een gemeente en niet door de regio of een overheid, gekeken naar de grote gevolgen die het zal hebben. Hiervoor pleit ook energieprofessor David Smeulders. Indien de overheid niet ingrijpt, komen volgens hem onze klimaatdoelen met de komst van dit XXL-datacenter in gevaar.

Moet dem. minister van Economische Zaken en Klimaat Stef Blok de regie niet naar zich toe trekken?

Vanavond om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers