149 dagen zonder regering

149 dagen zonder regering  

13 augustus 2021 - 15:05

We hebben al 149 dagen geen regering, maar daar trekt het de facto Kabinet Rutte 4 zich niets van aan. En dus zijn er weer nieuwe staatssecretarissen geïnstalleerd en staat de teller nu op drie ongrondwettelijk nieuwe bewindslieden. Geen haan die ernaar kraait, laat staan dat er Kamerleden opstaan die dit een probleem vinden.

Want alleen in een bananenrepubliek kan wat deze week in Nederland gebeurde: Dennis Wiersma (VVD) en Steven van Weyenberg (D66) zijn bij de verkiezingen gekozen tot Tweede Kamerlid en inmiddels gepromoveerd tot demissionair staatssecretaris. Het woord ‘demissionair’ staat er nog bij, hoewel Rutte het presteerde het weg te laten in zijn ‘welkom in het kabinet’ tweet. Eerder had Dilan Yesilgöz (VVD) die razendsnelle carrièrestap weten te maken. Aangezien niemand kraaide om de nieuwe positie van de VVD-kakelkip, moet MinPres Rutte gedacht hebben dat kunstje nog een keer te kunnen flikken – en dat terwijl de grondwet hiermee wordt overtreden. De drie demissionaire staatssecretarissen zijn namelijk alle drie óók nog Kamerlid. Een gevalletje van de slager die zijn eigen vlees keurt. Luister dit gesprek met hoogleraar staatsrecht Wim Voermans en bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis Bert van den Braak er maar even op na.

Zo zie je maar weer dat onder Mark Rutte alles kan. Terwijl dictatoren van de hoogste toren schreeuwen dat democratie slechts een middel is om een doel te bereiken, een trein om naar een station te komen, krijgt Mark alles voor elkaar zonder er woorden aan vuil te maken. Eerst de benoeming van kakelkip Yesilgöz en nu nog twee ongrondwettelijke staatssecretarissen toegevoegd aan een demissionair kabinet. Het kan, het gebeurt en we leven niet eens in een bananenrepubliek. Onze Tweede Kamer staat erbij en kijkt ernaar, telt de knopen, zit aan een strand of aan het zwembad en ondertussen worden we niet een nieuw kabinet, maar een eeuwigdurend demissionair Rutte 3 ingerommeld. Heus, dictatoren, dood dan wel levend, zijn het grote voorbeeld van elke Westerse politicus. De kunst is het volk zó voor te liegen dat we vrijwillig doen wat zij willen. Wat Mark voor elkaar krijgt is zó knap dat je er bijna bewondering voor zou krijgen. 

En nee, nieuwe verkiezingen zijn uit den boze – dit foutje in de wet wordt uiteraard in ere gehouden. Er is geen maximale periode vastgesteld dat een demissionair kabinet demissionair mag zijn. In theorie kan Rutte 3 nog drie jaar blijven zitten – tot aan de volgende verkiezingen. Pas als een Kamermeerderheid het wil, kunnen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Aangezien alleen nieuwkomers als BBB, VOLT, JA21, Bij1 en BVNL baat zullen hebben bij nieuwe verkiezingen, zijn nieuwe verkiezingen niets meer dan wensdenken.

En dus hebben we al 149 dagen geen regering. Wél een demissionair kabinet dat zich daar niets van aantrekt. Op naar de volgende 149 dagen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.