Terug
16/2 Moeizame energietransitie door overvol stroomnet

16/2 Moeizame energietransitie door overvol stroomnet 

16 februari 2022 - 12:20

Nederland moet verduurzamen om de klimaatdoelen in 2030 te halen. Daarom gaan we over op elektriciteit, maar dat wordt een hele opgave. Het stroomnet zit namelijk overvol. Hierdoor liggen duizenden bouwprojecten stil, wachtend om stroom te krijgen.

Veel van deze projecten zijn al wel duurzaam ingericht: van het gas af, warmtepompen aangesloten. Zonder een aansluiting op het stroomnet, zijn de gebouwen genoodzaakt om bijvoorbeeld een aggregaat aan te schaffen. Het verzorgingstehuis De Hofstee op Urk kampt met dit probleem. Daar staan nu twee grote dieselaggregaten op de parkeerplaats. Niet bepaald milieuvriendelijk dus.

Op dit moment is er geen sprake van prioritering, die het mogelijk maakt om projecten met een maatschappelijk belang voorrang te geven op bijvoorbeeld een datacenter. Netbeheerders mogen hier ook geen onderscheid in maken, want ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’. Die verantwoordelijkheid ligt dus bij de politiek.

Verantwoordelijk minister Rob Jetten van Klimaat en Energie, wil investeren in het stroomnet. Hij denkt in oplossingen voor de lange termijn, maar de energietransitie moet nu in gang gezet worden. Kan de minister ervoor zorgen dat ziekenhuizen en zorgcentra voorrang krijgen voor een plekje aan het stroomnet?

Vanavond om 21.05 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers