17-jarige kids horen niet te rellen

17-jarige kids horen niet te rellen 

01 juli 2023 - 09:36

Moeten we woorden vuil maken aan de burgeroorlog in Frankrijk? Je kunt het wel rellen noemen, maar als er 45.000 agenten worden ingezet tegen tuig met een gemiddelde leeftijd van 17 jaar, weet ik niet of rellen wel het juiste woord is. 17-jarige kinderen horen niet te rellen tegen agenten (en burgers), niet onbeschoft te zijn tegen agenten (en burgers) en vooral geen geweld uit te oefenen tegen agenten (en burgers). 17-jarige horen opstandig te zijn tegen hun ouders, hun grenzen op te zoeken thuis en nieuwsgierig te zijn naar wat het leven te bieden heeft.

Maar de 17-jarigen uit de voormalige Franse koloniën zijn van plan om Frankrijk te kolonialiseren. Kun je ze dat kwalijk nemen? Tja. Voorkomen was een optie geweest, maar kwalijk nemen? Sommige mensen willen wraak, en als zij het niet willen, dan willen hun nazaten het wel. Wat zich in Frankrijk afspeelt is meer dan interessant: het is de voorbode van de nachtmerrie waar we ons als Europa voor moeten wapenen. Hadden we het kunnen voorkomen? Jazeker. In de jaren zeventig, tachtig en negentig was het onmogelijk om Afrika en het Midden-Oosten naar Europa te importeren. Europa had grenzen, het bestond uit een lappendeken aan landen met elk hun eigen grenscontroles. De megalomanie van een gemeenschappelijke buitengrens bestond niet. De idiotie van één voor allen en veto-nonsens bestond niet – idiotie omdat het niets gebracht heeft behalve inflatie (hallo euro!), failliete Zuid-Europese landen waar wij voor opdraaien (hallo Griekenland! Hallo Italië!) en de absurditeit van vrachtladingen kanslozen op boten was een absurdistisch toekomstbeeld.

En toch is het precies waar we staan.

De agent zal heus fout geweest zijn, zo’n dood had heus voorkomen kunnen worden en vergelding is heus op zijn plaats. Maar wat zich in Frankrijk – al jaren – afspeelt is buiten alle proporties. De vraag is wat we ervan gaan leren, het antwoord een open deur: niets. Ontkenning. Negeren. Downplayen en vingerwijzen: dat gaat bij ons niet gebeuren. En dat terwijl de Franse politiebonden stellen dat er op dit moment een strijd tegen “ongedierte” plaatsvindt. Wow. Mensen bestempelen als ongedierte, wanneer vond dat voor het laatst plaats? Het ongedierte is extreem mondig, gewelddadig en haatdragend: succes ermee, Franse politiebonden. Het enige wat gaat lukken, is de schade beperken – tot de volgende keer. De vraag is hoeveel doden erbij zullen vallen en wat dat voor effect zal hebben.

Mag je dit allemaal voorspellen? Zeggen? Hierop vooruitlopen? Mag je zeggen dat het ongedierte in Frankrijk de soortgenoten in de rest van Europa zal inspireren tot soortgelijke daden? Was de verbijstering in Rotterdam jaren geleden groot omdat het Nederturkse tuig de Erasmusbrug bezetten bij de mislukte staatsgreep tegen Erdogan, tijdens zijn laatste stembusfraude ondergin Rotterdam het door de Turken ontstane verkeersinfarct gelaten. De glijdende schaal is precies dat: een glijdende schaal. En wie herinnert zich niet dat rotjong, dat op de Rotterdamse politie inbeukte, in de wetenschap dat ‘het is hier geen Turkije man, dit kan gewoon’. Glijdende schaal, ongedierte gaat waar het kruipen kan.

Het kruipt inmiddels door heel Europa en de Afrikaanse broeders versterken elke dag weer de gelederen. Burgeroorlog. Kan er weinig hoopvollers van maken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.