Terug
19/10 Wie zijn de piekbelasters?

19/10 Wie zijn de piekbelasters? 

19 oktober 2022 - 13:48

Het advies van stikstofbobo Johan Remkes om 500 tot 600 piekbelasters zo snel mogelijk uit te kopen werd door het kabinet omarmd. Maar wie zijn eigenlijk die piekbelasters? Daar gaat het kabinet de komende weken over nadenken. Hoe kun je iets omarmen zonder te weten over wie of wat je praat?

De boodschap van Johan Remkes was begin oktober duidelijk: iedereen moet zijn steentje bijdragen aan het oplossen van het stikstofprobleem. Iedereen? Ja, iedereen! Dus niet alleen de boeren, ook grote uitstoters zoals Tata Steel en Schiphol. Toen verantwoordelijk stikstofminister Christianne van der Wal (VDD) en landbouwminister Piet Adema (CU) afgelopen week eindelijk met de officiële kabinetsreactie kwamen, leek dit allemaal een stuk minder helder. Want een definitie voor het begrip ‘piekbelaster’, die is er nog helemaal niet.

Ook denken bewindspersonen in Rutte-IV dat de industrie al lekker bezig is. Tata Steel zou volgens minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens (VVD) op de goede weg zijn met hun verduurzaming. En veel haast met het aanpakken van de stikstofuitstoot van Schiphol is er volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) nu nog niet. Echte resultaten van de nationale luchthaven hoeven we pas in 2030 te verwachten.

Landbouwminister Adema en stikstofminister Van der Wal hebben binnen het kabinet nog wel een robbertje te vechten. Voorlopig zijn de boeren op hun hoede, want zij vrezen door politiek Den Haag als eerste te worden uitgekocht als piekbelaster.

Vanavond om 22.10 uur bij PowNed op NPO2: De Hofbar! 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers