20 jaar na moord op Pim staat burger nog steeds niet centraal

20 jaar na moord op Pim staat burger nog steeds niet centraal 

07 mei 2022 - 11:00

Terwijl de burgemeester in Amsterdam verordonneert dat de terrassen kleiner moeten vanwege ‘overlast’, wordt er op NPO Radio1 gediscussieerd door journalisten en inbellers of ‘twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn de burger nog steeds niet centraal staat’. De ironie kan niet groter. Of toch wel: de aanwezige journalisten, onder wie dinosauriër Kees Bouwman kan het geen reet schelen of de terrassen groter of kleiner zijn. Tenzij je er moet zitten natuurlijk, dan is het zeer belangrijk dat er plek is. Eigen zorgen eerst – dan de burger.

Wie denken deze mensen toch dat de burgers zijn die twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn niet centraal staan? Anders dan Nederlanders, die óók belasting betalen? Belasting die de Publieke Omroep financiert? En dús een groot deel van de ‘journalistiek’? De Wallen in Amsterdam zijn overgeleverd aan toeristen, klinkt het op de radio. Je kunt er niet in of uit, wonen is er een ramp. Dus ja, het is heel goed dat de terrassen op de Wallen kleiner zijn.

Toeristen zijn de kurk waar Amsterdam op drijft. Ze kopen misschien niets want het zijn niet de meest kapitaalkrachtigen die komen, maar ze eten én drinken wel. Twee jaar lang heeft de horeca honger geleden, ze verzuipen onder de schulden en politica Femke Halsema denkt dat het een goed idee is om spartelende mensen het water nog wat meer aan de lippen te zetten. Geen journalist die dat erg vindt, de presentator van dienst komt niet eens op het idee om het te melden.

‘Ja maar de bewoners van de Wallen dan?!’ Tja, Nederland is schitterend en heeft enorm veel plekken waar het rustig wonen is. Die plekken liggen voornamelijk buiten de randstad. Waar je óók kunt wonen. Zonder de drukte van toeristen, zonder idiote huizenprijzen, mét een oprijlaan voor je auto’s. Het kán. Je hoeft niet in Amsterdam te wonen, zoals voormalig burgemeester Job Cohen me in Paradiso toebeet onder toeziend oog van 1500 Marokkanen na de moord op Theo van Gogh (ook al 18 jaar dood).

Daarbij komt dat de Wallen (en ook de criminele Marokkanen) er eerder waren dan de mensen die nu in de stad wonen. Je wéét waar je voor kiest: voor een politie die criminaliteit niet aanpakt en voor overlast door toeristen en nachtbrakers. Hoe kan het dat de burgemeester kiest voor bewoners in plaats van voor ondernemers, die diezelfde stad juist leefbaar maken? Wonen in de stad is een keuze voor drukte en overlast in alle soorten en maten – van parkeerproblemen tot hoge huizenprijzen, van toeristen tot te weinig witte scholen. Horeca, de uitgaansbranche, theater en bioscoop maken het leefbaar – juist dáár kies je voor, door het aanbod neem je overlast op de koop toe.

Dus ja: twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn staat de burger nog steeds niet centraal. Het werd bevestigd door vrijwel alle inbellers op NPO Radio1. De journalisten van dienst zagen dat het goed was.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.