2016 bijna dodelijkste jaar voor bootvluchtelingen
Buitenland

2016 bijna dodelijkste jaar voor bootvluchtelingen.

Uit cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat 2016 hard op weg is het dodelijkste jaar ooit te worden voor vluchtelingen die via de Middellandse Zee het veilige Europa proberen te bereiken.

Vorig jaar waagden iets meer dan een miljoen vluchtelingen de overtocht, meldt NRC. Toen verdronken 3.771 mensen. Dit jaar stapten tot nu toe slechts 327.800 vluchtelingen in gammele bootjes, maar verdronken er 3.740 van hen. De verdrinkingskans is dus van 1 op 269 in 2015 gestegen naar 1 op 88 nu.

De stijging komt volgens de organisatie doordat vluchtelingen dankzij die fantastische Turkijedeal nu vanaf Libië naar Italië proberen te geraken. Die route is een stuk gevaarlijker: de verdrinkingskans is hier 1 op 47. Bovendien worden de bootjes steeds krakkemikkiger en de tactieken van mensensmokkelaars steeds extremer. 

Noodklok

De UNHCR luidt dan ook de noodklok. "De situatie aanpakken en tegelijk een functionerend asielbeleid hanteren is een politieke uitdaging voor veel landen, maar de maatregelen zijn er en de UNHCR roept landen op om daar meer mee te doen", aldus directeur William Spindler. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →