Weerwind over staatsontvoeringen: 'Spreek liever over kwaliteiten, ipv kwantiteiten'

Weerwind over staatsontvoeringen: 'Spreek liever over kwaliteiten, ipv kwantiteiten' 

16 december 2022 - 16:00

Het achtste seizoen van De Hofbar zit er alweer op! In de laatste uitzending van dit jaar maken we de balans op. We kijken terug op een aantal onderwerpen die nogmaals onze aandacht verdienen. Hoe is het met de Toeslagenouders waarvan hun kinderen door de overheid uit huis zijn geplaatst? Kunnen we samenleven met de wolf? En betaalt de overheid nog steeds voor pretcursussen?

Een van de grootste politieke horrorverhalen van onze tijd is de Toeslagenaffaire. Vele ouders ten onrechte beschuldigd en in de schulden geduwd door de overheid. Daarbij kwamen vaak ook nog  uithuisplaatsingen van kinderen, door toedoen van hetzelfde drama. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat niet 1.675, maar 2.090 kinderen uit huis zijn geplaatst. Nog meer werk aan de winkel voor Rutte IV, terwijl voorloper Rutte III aftrad om de Toeslagenaffaire. Als verantwoordelijk minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind met deze aantallen geconfronteerd wordt, stelt hij dat alle zaken op zich staan, daarom spreekt de bewindsman liever over “kwaliteiten” en ”nooit in kwantiteiten.” We blijven deze zaak ook in het nieuwe jaar op de voet volgen.

Een ander onderwerp waar we al verschillende keren in ons programma aandacht aan hebben besteed: de terugkeer van de wolf. Het roofdier lijkt ons land in twee kampen te verdelen: de één wil het wolf graag terug hebben, de ander ziet liever dat schapen, paarden en koeien worden beschermd. Dit kamp wil de wolf het liefst over de landsgrenzen verjagen. Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal (VVD) wil dat we gaan samenleven met de wolf. Maar hoe dan? Op die vraag heeft politiek Den Haag nog geen duidelijk antwoord.

Verder keren we in deze Hofbar terug bij de omgevingsdiensten die eerder in dienst lijken te staan van de overheid, dan van de burger. Kijken we naar het STAP-budget, de 160 miljoen euro die is vrijgemaakt door Rutte IV om pretcursussen te betalen. En als laatste vragen we ons af, worden mensen met progressieve ziekten als ALS inmiddels wel bijtijds via de Wmo geholpen?

Kijk hier De Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml