Terug
29/6 Stroomnet vol in Noord-Brabant en Limburg; verduurzamen onmogelijk

29/6 Stroomnet vol in Noord-Brabant en Limburg; verduurzamen onmogelijk 

29 juni 2022 - 13:59

Bedrijven in Noord-Brabant en Limburg kunnen niet verduurzamen of hun netcapaciteit uitbreiden. Beheerder Tennet sluit namelijk geen nieuwe bedrijven meer aan op het hoogspanningsnet van de provincies. Reden: het stroomnet zit vol. Ondernemers kunnen die zonnepanelen dus maar beter uit hun hoofd zetten. Is dit nog op te lossen?

In het zonnige zuiden van Nederland willen ondernemers graag mee met plannen van de overheid om te verduurzamen. De stop op nieuwe aansluitingen komt dan ook rauw op hun dak vallen. In sommige gevallen zijn bedrijven al zo ver dat vergevorderde plannen voor een dak vol zonnepanelen, of een nieuw en groter pand, nu alsnog geannuleerd moeten worden. Het is dan ook niet gek dat bedrijven met een schuin oog kijken naar vestigingsmogelijkheden in het buitenland. Dat zou toch niet de bedoeling moeten zijn?

Hoe is het mogelijk dat het net opeens vol zit? Signalen van deskundigen dat het net in het zuiden vol begon te raken waren er al langer. De opstellers van het Klimaatakkoord wilden zo graag van fossiele brandstoffen af, dat ze niet hadden bedacht dat er een vervangende energiebron voor moest komen: elektriciteit. Toen het belletje van netbeheerder Tennet met het nieuws van het volle stroomnet naar de provincies gepleegd werd, was de schrik dus groot. Als de politiek beter naar de wetenschap had geluisterd, had die schrikreactie voorkomen kunnen worden.

Voor de ondernemers heeft vingerwijzen echter geen zin. Zij hebben oplossingen nodig. Eindverantwoordelijke is klimaatminister Jetten en hij stelt, jawel, een coƶrdinator aan om de situatie in Noord-Brabant en Limburg op te lossen. Door het net efficiƫnter in te delen, een versnelling van de versterking van het net en een nieuwe energiewet, moeten bedrijven zo snel mogelijk weer een aansluiting kunnen krijgen. Het valt te hopen.

Vanavond om 21.05 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers