Terug
30/11 Beschermt politiek Den Haag mensen op de werkvloer voldoende?

30/11 Beschermt politiek Den Haag mensen op de werkvloer voldoende? 

30 november 2022 - 13:25

Na het chroom-6 debacle bij Defensie, is vorige week uitgekomen dat ook de NS haar werknemers decennialang heeft laten werken met deze giftige stof. Jaarlijks sterven duizenden (ex-)werknemers die in aanraking zijn geweest met gevaarlijke stoffen. Wat doet politiek Den Haag om te voorkomen dat dit aantal blijft stijgen?

In de allereerste Hofbar spraken we al slachtoffers van de chroom-6 affaire. Na jarenlang met deze giftige stof te hebben gewerkt, werden velen van hen ziek. Nu hetzelfde bij de NS gebeurd blijkt te zijn, is de vraag hoe de overige 100.000 bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken omgaan met de gezondheid van hun werknemers. Het ziet er niet best uit, zoals te zien is op de site van nota bene de Arbeidsinspectie zelf; jaarlijks sterven er 3000 mensen die op de werkvloer in aanraking zijn geweest met gevaarlijke stoffen.
Reden genoeg voor de FNV om uit de commissie van de Sociaal Economische Raad te stappen die de grenswaarden van gevaarlijke stoffen bepaalt. Want waarom limieten bepalen, als er toch niet wordt gecontroleerd?

Ook op onze nationale luchthaven Schiphol worden medewerkers blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Grondpersoneel ademen dag in dag uit ultrafijnstof in dat uit de vliegtuigmotoren komt. De oplossing is er: het elektrisch taxiën van vliegtuigen van en naar de landings- en startbanen. Maar politiek Den Haag start liever het ene na het andere onderzoek dan te investeren in elektrische voertuigen. Ondertussen blijven de werknemers ploeteren in giftige dampen.

Waarom wordt er niet massaal ingezet op het voorkomen van duizenden doden op de werkvloer, in plaats van achteraf met een zak geld te komen, zoals bij de chroom-6 slachtoffers?

Vanavond, om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers