5 militairen doen aangifte tegen Defensie
Binnenland

5 militairen doen aangifte tegen Defensie.

Nou, MinDef Hennis kan haar borst natmaken voor het debat over haar positie aanstaande dinsdag. Na het vernietigende rapport over de ondeugdelijke mortieren die twee militairen in Mali het leven kostten, hebben nu vijf commando's aangifte gedaan tegen Defensie na een dodelijk ongeval in Ossendrecht.

Een 35-jarige commandant werd in Ossendrecht bij een schietoefening per ongeluk doodgeschoten. De locatie waar de oefening werd gehouden, was niet gekeurd en ze hadden er dus niet mogen oefenen. Ook waren verzoeken om de ruimte veiliger te maken steeds afgewezen, aldus de commando's.

Defensie laat in een reactie weten nog niet op de hoogte zijn van een aangifte, maar zou graag met de commando's om de tafel te willen. "We begrijpen de onrust en gaan graag het gesprek aan om deze weg te nemen. De problemen bij het Korps Commandotroepen zijn bekend en gelden voor heel Defensie. Maatregelen zijn ingezet en er wordt gewerkt aan herstel. Dat heeft tijd nodig. De dood van een collega komt bij iedereen hard aan."

Minister Jeanine Hennis (VVD) zegt zich 'verantwoordelijk' te voelen maar weigert af te treden. Het is publiek geheim dat zij een post als minister van Buitenlandse Zaken in het volgende kabinet ambieert. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →