Update: '2.745 rechters geschorst'
Buitenland

Update: '2.745 rechters geschorst'.

Naar aanleiding van de staatsgreep zouden 2.745 rechters zijn geschorst. 

Vanochtend is het aantal doden opgelopen tot bijna 265, melden de autoriteiten. Daarnaast zijn er honderden militairen gearresteerd. Het gaat hierbij vooral om gewapende troepen.

Tot dusver stond het aantal slachtoffers op 194, onder wie vele burgers en zeventien politiemensen. Deze mensen kwamen om in Ankara.

De couppoging lijkt te zijn mislukt, maar de opstandige militairen geven nog niet op. In een per e-mail verzonden verklaring stellen zij vastberaden te zijn om door te vechten. De bevolking wordt opgeroepen binnen te blijven. De coupplegers noemen zichzelf de Vrede Thuis Beweging (Yurtta Sulh Konseyi). 

Update 14:07: 2.745 rechters zouden geschorst zijn, meldt NU.nl

Update 12:00: Het aantal doden is gestegen naar 265, meldt DPA. 

Update 11:41: Aantal aangehouden Turkse militairen stijgt tot 2839, aldus RTR.

Update 10:39: Volgens de legerleiding zijn er in totaal 194 mensen gedood, onder wie 104 coupplegers en 47 burgers. De overige 43 doden zouden agenten zijn, meldt NOS. 

Update 9:53: In Ankara hebben 200 militairen het militaire hoofdkwartier verlaten en zich overgegeven aan de politie. Dat meldt het NRC. Eerder vanochtend waren er al beelden te zien van militairen op de brug over de Bosporus in Ankara die zich eveneens overgaven:

Update 9:08:  Het aantal doden dat is gevallen tijdens de poging tot staatsgreep in Turkije is opgelopen tot negentig. Dat liet het Turkse staatspersbureau Anadolu zaterdag weten. Ook het aantal mensen die gewond raakten liep op, tot 1154.

Update 9:00: Zojuist meldt het ANP dat Turkije in totaal 1563 militairen heeft opgepakt na de couppoging. 

Update 8:56: Turkije benoemt een nieuwe legerleider, Umit Dundar. Het lot van zijn voorganger was aanvankelijk onbekend, maar nu blijkt dat hij gegijzeld werd tijdens de poging tot staatsgreep. Hij is inmiddels gered. 

Update 8:13: De Turkse ambassade in Den Haag meldt dat de couppoging is verijdeld. "De ontwikkelingen in Turkije afgelopen nacht waren een poging de democratisch gekozen regering in Turkije omver te werpen. Deze poging is door het Turkse volk in eenheid en solidariteit verijdeld. Onze president en regering hebben de controle." Dat liet de Turkse ambassade in Den Haag zaterdag weten in een verklaring.

De Turkse strijdkrachten waren niet als geheel betrokken bij de poging tot staatsgreep, aldus de ambassade. "Deze werd uitgevoerd door een kliek binnen de krijgsmacht en kreeg een welverdiende reactie van onze natie."

Kijk voor een overzicht van de ontwikkelingen van gisterenavond in ons - inmiddels gesloten - liveblog

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten