72 massagraven van IS in kaart gebracht
Buitenland

72 massagraven van IS in kaart gebracht.

Persbureau AP heeft in totaal 72 massagraven met slachtoffers van Islamitische Staat (IS) in kaart gebracht. De kaart is tot stand gekomen nadat journalisten van het persbureau foto's hebben bestudeerd en gesprekken hebben gevoerd met mensen die wisten te ontsnappen aan de executies.

AP beweert zo het meest volledige onderzoek te hebben naar de massagraven. Hoeveel lichamen er in de graven liggen is niet bekend, maar het persbureau maakt een schatting tussen de 5.200 en de 15.000 lichamen. De schatting ligt zover uiteen omdat ze niet overal terecht konden omdat het te gevaarlijk was. 

Massagraven

AP ontdekte in Syrië 17 graven waar honderden leden van één stam zouden liggen. De meeste graven liggen echter rondom de berg Sinjar. Maar mogelijk het grootste bewijs van een massagraf is bij de gevangenis van Mosul. Op satellietfoto's is te zien dat bandensporen leiden naar een stuk omgeploegde aarde van zo'n 200 meter lang. Mogelijk liggen daar 600 geëxecuteerde gevangenen.

Van de 72 door AP gedocumenteerde graven bergt de kleinste drie lichamen en de grootste zeker duizend. Het persbureau verwacht dat er nog veel meer graven zijn, maar die kunnen pas in kaart worden gebracht zodra IS nog meer terrein gaat verliezen.

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →