Terug
7/9 Omgevingsdiensten verzuimen te controleren

7/9 Omgevingsdiensten verzuimen te controleren 

07 september 2022 - 13:54

Van een mestverwerker die niet helemaal volgens de vergunningen werkt tot een eendenslachterij die te veel (peking)eenden slacht. In beide gevallen hebben omwonenden last van bedrijven die denken buiten de wet te kunnen opereren. Gelukkig hebben we in Nederland omgevingsdiensten die dit soort bedrijven controleren. Maar wat blijkt, dat is wat regelmatig niet gebeurt.

In het Brabantse Nistelrode staat de mestverwerker van Groengas Brabant. Voorheen opereerde dit bedrijf onder de naam Jennissen. Hier reden vrachtwagens af en aan en werd fanatiek mest verwerkt om biogas van te maken. Zo fanatiek, dat het bedrijf meer verwerkte dan hun vergunning toeliet. Dit tot ongeloof van bewoners, aangezien omgevingsdiensten het bedrijf hadden moeten controleren.

Hetzelfde geldt in Ermelo, waar een eendenslachterij zijn boekje te buiten gaat door meer eenden te slachten dan toegestaan en de stank van slachtafval omwonenden ervan weerhoudt om lekker in de tuin te zitten. Wederom zou de omgevingsdienst het bedrijf op de vingers moeten tikken, maar vooralsnog gaan er nog gewoon miljoenen eenden van Ermelo naar onder andere Thailand.

Bovendien houdt in Ermelo niet één omgevingsdienst de eendenslachterij in de gaten maar wel liefst drie omgevingsdiensten. Omgevingsdienst Noord-Veluwe bleek te klein, dus werd de Omgevingsdienst Regio Nijmegen ingeschakeld. Omdat die omgevingsdienst niet de juiste apparatuur in huis heeft om stankoverlast vast te stellen kwam ook Omgevingsdienst Regio Arnhem om de hoek kijken. Drie verschillende omgevingsdiensten voor één bedrijf, hoe kan men dan nog verwachten dat het systeem werkt? Bureaucratische rompslomp ten top!

Waarom pakt de lokale politiek de regie niet? De omgevingsdiensten opereren immers in opdracht van de gemeente en provincie. Hier tast men in het duister naar de reden; van totale bestuurlijke onwil tot het vermoeden van belangenverstrengeling of vriendjespolitiek, alles is mogelijk. Voor nu is duidelijk: het mest blijft branden en de pekingeend gaat nog gewoon naar Thailand, ondanks vergunningen die rammelen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers