90 procent schadevergoedingen Groningen gaat naar experts
Binnenland

90 procent schadevergoedingen Groningen gaat naar experts.

Van het geld voor het afhandelen van aardbevingsschade in Groningen wordt 10 procent zowaar besteed aan het oplappen van scheuren. Het meeste gaat op aan inspecties, experts, rapportages, contra-expertises en arbiters. 

De laatste drie maanden gaf de NAM 22,8 miljoen euro uit aan het regelen van 3.379 schadegevallen, blijkt uit een rapportage van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Het gemiddelde schadebedrag was 656 euro. Slechts 2,2 miljoen euro, nog geen 10 procent van de totale kosten, wordt besteed aan herstelwerkzaamheden. Oftewel: het afhandelen van een gemiddelde schade van 656 euro kost gemiddeld 6.090 euro.

"Onvoorstelbaar", zegt Susan Top van belangenbehartigingsorganisatie Groninger Gasberaad in de Volkskrant. Zij spreekt van een 'schadecircus'. "Dan hebben het nog niet eens over de psychische belasting van de aardbevingen. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig?"

Maar er is een oplossing, want mede vanwege die hoge kosten kunnen makkelijke schades vanaf volgend jaar per app worden geregeld.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →