Terug
9/11 Kabinet blundert door in stikstofcrisis

9/11 Kabinet blundert door in stikstofcrisis 

09 november 2022 - 15:36

Een maand geleden kwam stikstofbemiddelaar Johan Remkes met zijn langverwachte advies: koop zo snel mogelijk 500-600 piekbelasters op. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) beloofde binnen enkele weken met een definitie voor ‘piekbelaster’ te komen. De weken zijn omgevlogen, maar wie piekbelasters zijn, dat weet niemand. Een begin van een oplossing in deze crisis is nog ver weg.

Om het begrip ‘piekbelaster’ te omschrijven moet minister Van der Wal weten wie nou de grootste stikstofuitstoters zijn. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zou daar het antwoord op moeten kunnen geven. Dit kennisinstituut gebruikte alleen onlangs de verkeerde rekenmodellen, dus zij kunnen nog geen antwoord geven op die prangende vraag.

Als klap op de vuurpijl keurde de Raad van State vorige week de door het kabinet bedachte bouwvrijstelling, die stikstofuitstoot tijdens de bouw gedoogde, af. Weer een tegenvaller voor Rutte IV. Hoe kan het dat het kabinet maar blijft blunderen? En waarom zet milieudeskundige Johan Vollenbroek het kabinet consequent in haar hemd?

De nieuwe landbouwminister Adema (CU) deed een Hoekstratje en wil ‘niet dogmatisch’ omgaan met halvering van stikstof in 2030, CDA-vicepremier Wopke Hoekstra zei zelf deze zomer al in de krant 2030 ‘niet als heilig’ te zien. Voorlopig dus geen oplossing voor het stikstofprobleem. Het kabinet zit stil, koopt tijd en doet verder niets. Gevolg is dat agrarisch Nederland nog langer in onzekerheid blijft. Want: wie is nou een piekbelaster en wie niet?

Vanavond om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar! 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers