Terug
9/3 Regeltjes leggen de woningbouw plat

9/3 Regeltjes leggen de woningbouw plat 

09 maart 2022 - 14:37

Er moeten snel meer huizen komen om de wooncrisis op te lossen, maar de woningbouw wil maar niet opschieten. Dat komt onder meer door de regeltjes die provincies opleggen. Bureaucratie ten top.

Het kabinet wil jaarlijks tot in 2030 100.000 huizen bouwen. Dat wordt een hele opgave, want veel projecten liggen stil. Bouwprojecten worden namelijk vertraagd door allerlei bizarre regeltjes. Regels van gemeenten, van het Rijk, maar vooral van de provincies.

Zo was akkerbouwgrond bij Alkmaar ooit een woningbouwlocatie, maar nu het door de provincie is omgedoopt tot ‘bijzonder provinciaal landschap’, blijft het braak liggen. Of de bouw van studentenflats blijft uit omdat er volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sprake zou zijn van geluidsoverlast door vliegverkeer. Dat terwijl er op een steenworp afstand al decennia flats staan waar duizenden studenten wonen.

Door het woud aan provinciale regels kunnen er weinig betaalbare woningen gerealiseerd worden buiten de steden. De overheid zou dit volgens deskundigen kunnen oplossen door huizen op landbouwgrond te bouwen. Slechts twee procent van de landbouwgrond zou volstaan.

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft de moeilijke taak om de woningnood in te dammen. Wil hij zich wagen aan die twee procent landbouwgrond?

Vanavond om 21.05 uur bij PowNed op NPO 2: De Hofbar!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Hofbar Nieuws
Hofbar Dossiers