Upd: Decembermoorden-zaak uitgesteld
Buitenland

Upd: Decembermoorden-zaak uitgesteld.

De aanklager heeft de krijgsraad in Suriname gevraagd het proces over de Decembermoorden te stoppen. Daarin is oud-legerleider en huidig president van Suriname, Desi Bouterse, hoofdverdachte. Na dit verzoek is de zaak ook uitgesteld tot 5 augustus.

De zaak is nu geschorst en de krijgsraad beraadt zich nu.

Grondwet

Eigenlijk had Elgin vandaag zijn strafeis tegen onder meer de Surinaamse president moeten uitspreken. Bouterse heeft dit weten te voorkomen door het besluit te nemen om de procureur-generaal opdracht te geven zijn vervolging in dit proces stop te zetten. Grondwetsartikel 148 geeft de president deze bevoegdheid op het moment dat de staatsveiligheid in gevaar is.

Elgin zei dat hij moet voldoen aan de opdracht van de procureur-generaal.

Moord en marteling

Het proces gaat over de moord op veertien Surinamers en een Nederlander op 8 en 9 december 1982 in Suriname. De slachtoffers waren tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Bouterse. Ze werden voorafgaand aan hun dood ook gemarteld.

Update 17:15 uur

De krijgsraad in Suriname heeft het proces over de Decembermoorden tot 5 augustus geschorst. De krijgsraad vindt dat alle procespartijen eerst de documenten over deze stap van Bouterse moeten krijgen en bestuderen. Dan kunnen ze hun oordeel hierover in een volgende zitting geven.

Alle artikelen geladen. Overzicht →