'Toch geen geldcrisis voor crisisopvang-crisis'
Binnenland

'Toch geen geldcrisis voor crisisopvang-crisis'.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer stelt dat steeds meer kinderen en jongeren in gesloten jeugdzorginstellingen belanden. Het zou te wijten zijn aan de kwaliteit van de gemeentelijke wijkhulpteams, maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gelooft dit (nog) niet. Ondertussen wordt bekend dat maar 22 gemeenten vorig jaar het volledige zorgbudget hebben gespendeerd, terwijl er over tekorten wordt gezeurd.

Op basis van onderzoek van het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur hielden 371 van de 393 gemeenten in Nederland vorig jaar geld over van het budget dat ze van het Rijk kregen, voor thuishulp en jeugdzorg. Het zou om een bedrag van bijna 1,2 miljard euro gaan. In Zuid-Limburg zouden privé-jeugdzorginstellingen zelfs winst maken. Gemeenten blijven echter maar aangeven last te hebben van tekorten voor de zorg en bezuinigen zoveel mogelijk.

De zoveelste kritiek op jeugdzorg

Kalverboer geeft de schuld van de toenemende crisisopvang vooral aan gemeentelijke wijkteams, schrijft de NOS. Die zouden te lang te lichte jeugdhulp geven zonder de jongeren door te verwijzen naar zwaardere en duurdere zorg. Daarnaast verkorten instellingen de behandelduur en geven minder nazorg. De crisisinstellingen krijgen - mede door terugval - meer aanmeldingen dan vorig jaar en zitten daarom constant vol. Waren de crisisopvang en de 'gewone opvang' vorig jaar gelijk, dit jaar werd er 70 tot 85 procent van de bedden door crisisgevallen bezet, blijkt uit onderzoek van Kalverboer.

Gemeenten schuiven beschuldigingen weg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet geen verband tussen de kwaliteit van gemeentezorg en crisisopnames en wil meer onderzoek. Ondertussen zullen de uitgaven van de gemeenten voor de zorg aan de tand moeten worden gevoeld, aangezien veel gemeenten meer geld hebben om uit te geven aan jeugdzorg maar er blijkbaar niets mee doen. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →