Aantal indringers in Amsterdam neemt toe
Tech

Aantal indringers in Amsterdam neemt toe.

In Amsterdam worden steeds meer exotische dieren gespot. Vooral de mandarijneenden en halsbandparkieten gedijen in de hoofdstad. 

Dat meldt het Parool op basis van natuurspotterswebsite waarneming.nl. De zogenaamde invasieve exoten, ofwel dieren of planten die buiten hun oorspronkelijke verspreidingsgebied voorkomen, zijn flink in aantal gegroeid. In de eerste zes maanden van 2016 werden er 570 gemeld, terwijl het er in heel 2015 840 waren.

"Ook sommige uitheemse planten zijn sterk in opkomst", aldus stadsecoloog Geert Timmermans . Hij noemt als voorbeeld de Japanse duizendknoop. "Een plantje dat het hier heel aangenaam vindt en zich snel vermenigvuldigd. Omdat er nog geen natuurlijke vijanden zijn, kan de duizendknoop naar hartenlust doorgroeien."

De EU heeft een lijst opgesteld met exoten die schade toebrengen aan de biodiversiteit en ecosystemen van een land. Sinds het bestaan van die lijst is bezit, kweek, transport en import van deze uitheemse flora en fauna verboden. In Amsterdam staan de heilige ibis, de rosse stekelstaart en Chinese wolhandkrab op de zogenaamde 'Unielijst'.

Alle artikelen geladen. Overzicht →