'Aantal jongeren met "serieuze suïcidale gedachten" blijft hoog'

'Aantal jongeren met "serieuze suïcidale gedachten" blijft hoog' 

29 september 2022 - 10:15

Sinds de laatste keer dat het land door het kabinet volledig op slot is gegooid, is het aantal jongeren dat 'het leven soms niet meer ziet zitten', sterk toegenomen. En wat blijkt? Dat percentage is amper gedaald, nog altijd kampen veel meer jongeren met gedachten aan zelfdoding dan voor de coronacrisis.

"Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die meededen aan een groot onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had in de laatste meetronde 16 procent last van dit soort gedachten. Dat is slechts 1 procent minder dan in december vorig jaar, toen het land op slot zat vanwege het hoge aantal coronabesmettingen", aldus het ANP-bericht.

Het daadwerkelijke aantal zelfdodingen onder jongeren nam vorig jaar al toe met liefst 15 procent. Die stijging lijkt dit jaar door te zetten, waarschuwt onderzoeker Renske Gilissen van 113 Zelfmoordpreventie. In juni overleden 33 jongeren door zelfdoding, in augustus 34, en dat is een stuk meer dan het gemiddelde van ongeveer 20 jongeren.

Vaak zijn jonge mensen die hun eigen leven beëindigen vroegtijdige schoolverlaters, veelal van het mbo. Naast psychische problemen spelen geldzorgen een rol. Ook mensen uit de lhbti-gemeenschap zijn oververtegenwoordigd.

Praten over zelfmoordgedachten kan 24/7 via 113 of 0800-0113 en de chat op 113.nl

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml