'Aantal wilde dieren sinds 1970 gehalveerd'
Tech

'Aantal wilde dieren sinds 1970 gehalveerd'.

De wereldbevolking is sinds 1970 verdubbeld, maar dat kan van de wilde dieren niet gezegd worden. Volgens het WNF is het aantal wilde dieren sinds dat jaar namelijk met 58 procent gedaald. 

Dat betekent dat de wereld op de rand van massa-extinctie staat, schrijft het WNF. "De wetenschap is definitief", aldus WNF-directeur Marco Lambertini. 

Er zijn volgens het NRC echter ook kritische stemmen over de getallen die het WNF publiceerde in het tweejaarlijkse Living Planet Report. Volgens Arco van Strien van het CBS moeten we ons vooral "niet blind staren op die 58 procent". "Het gaat om de trend, en die is neerwaarts."

Ook Maria Dornelas, ecoloog bij St. Andrews, is niet zo negatief. Ze noemt het rapport incompleet, en voegt toe: "Er zijn veel plekken waar het goed gaat, waar de biodiversiteit stabiel is of zelfs toeneemt."

"Ik mis de lichtpuntjes", voegt Van Strien toe. Daarbij zegt Dornelas: "Mensen zijn eerder geneigd hun gedrag te veranderen als ze oplossingen geboden worden, in plaats van angstscenario’s."

Alle artikelen geladen. Overzicht →