'Aantal zelfmoorden laatste tien jaar gestegen en dat is onze schuld'  

03 december 2018 - 10:45

Oh sorry hoor, we zullen hier voortaan even op letten. Volgens het Trimbos Instituut is de media (wij dus) van invloed op het aantal reaguurders dat zelfmoord pleegt.

En dat is een probleem, want het aantal zelfdodingen in Nederland is volgens het instituut de laatste tien jaar gestegen: van 1.353 in 2007 naar 1.917 in 2017.

Uit eerdere wetenschappelijke literatuur bleek al dat wanneer media teveel berichten over BN'ers die ook uit het leven stappen, dat voor de suïcidale medemens vaak voldoende is om net dat laatste duwtje in de verkeerde richting te krijgen.

Maar het werkt blijkbaar ook andersom: uit het onderzoek van Trimbos blijkt onder andere dat positieve rolmodellen en verhalen van mensen die herstelden van hun suïcidaliteit door hulp te zoeken, eraan kunnen bijdragen dat mensen met gedachten aan zelfmoord bij een ander te rade gaan. Dat geldt ook voor het bieden van het informatie over hoe je aan die hulp komt. 

Dus, met andere woorden: wij moeten onze verantwoordelijkheid maar eens pakken. Gaan we doen. Trimbos komt halverwege januari met informatie voor de mediawereld hoe dat te doen. Omdat wij toch onze goede wil willen tonen: hierrr kunt u klikken wanneer u last heeft van suïcidale gedachten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie