Aanwijzingen voor nieuwe nucleaire test N-Korea
Buitenland

Aanwijzingen voor nieuwe nucleaire test N-Korea.

Amerikaanse analysten waarschuwen voor een mogelijk ophanden zijnde nucleaire test door Noord-Korea. Volgens de in de Verenigde Staten gevestigde 38 North group tonen satellietbeelden een verhoogde activiteit op het Noord-Koreaanse Sohae Satellite Launching Station.

De foto's tonen onder meer kratten op het lanceerplatform en voertuigen rond de benzine- en oxidatorgebouwen, schrijft Reuters. De groep merkt daar wel bij op dat sommige delen van het platform bedekt zijn, waardoor het "onduidelijk is of deze activiteit gerelateerd is aan het voorbereiden van lanceringen of andere operaties".

Kim Jong-Un en kornuiten voerden hun vorige nucleaire test uit op 9 september, een knallend feestje ter gelegenheid van het jubileum van het land. Nu wordt gespeculeerd dat de Noord-Koreanen het jubileum van de Arbeiderspartij op 10 oktober met een zesde kernproef willen vieren.

Zuid-Korea vreest dat het zelf geen jubileum meer te vieren heeft al de gezette leider van het buurland met vuurwerk blijft spelen en neemt dan ook gepaste maatregelen. "De hoofdstad van het Noorden zal tot as worden teruggebracht en worden verwijderd van de kaart", zei een Zuid-Koreaanse legerbron enkele dagen na de vorige kernproef tegen persbureau Yonhap.

Meer lezen over Noord-Korea?
Alle artikelen geladen. Overzicht →