Aardbeving Turkije: 5000 doden, meer dan 20.000 gewonden

Aardbeving Turkije: 5000 doden, meer dan 20.000 gewonden 

07 februari 2023 - 10:00

Wat een drama. De aardbevingen van maandag hebben in Turkije zeker 3381 mensen het leven gekost, meldt de Turkse rampendienst AFAD. Het geregistreerde aantal gewonden is opgelopen tot zeker 20.426. Ook in Syrië zijn volgens de laatste tellingen meer dan 1600 doden, waardoor in totaal 5000 mensen het leven hebben gelaten.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt al dat het aantal doden in de komende week "significant op kan lopen" en sluit niet uit dat het dodental tot 20.000 kan stijgen. "Helaas is dit wat we vaak zien bij aardbevingen; na de eerste berichten stijgt het aantal doden en gewonden in de week die volgt significant", vertelde Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa.

De Turkse minister voor milieu en verstedelijking, Murat Kurum zegt dat tien Turkse provincies en 13,5 miljoen burgers direct zijn getroffen door de aardbevingen. De minister noemde de aardbeving de grootste ramp voor het land in de afgelopen eeuw, sinds de beving die het land in 1939 trof. Hulpverlening wordt bemoeilijkt door winters weer en naschokken. Daar zijn er tot nu toe al zo'n 285 van waargenomen. Vanochtend nog werd er een naschok met een kracht van 5.7 gemeld.

Mocht u trouwens nog wat euro's kunnen missen, doneren voor de slachtoffers van deze ramp kan op giro 7244:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml