Abba is voor de eeuwigheid

Abba is voor de eeuwigheid 

08 november 2021 - 11:51

Abba is voor de eeuwigheid. Dat waren ze al in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, in deze tijden hernieuwen ze hun eeuwigheid op hun eigen manier, en dat is door een plaat uit te brengen, ‘Voyage’, die een voet kan zetten naast hun fantastische platen van vroeger. Wie niet opgegroeid is met Abba moet indertijd op een andere planeet gewoond  hebben. Meer dan dertig hits hadden ze, meestal nummer 1-hits, en hun muziek was overal, op de radio en de tv, in cafés en restaurants en bars, in nachtclubs, in supermarkten, in voetbalstadions, in de huizen van tientallen miljoenen mensen, binnen en buiten, er was werkelijk geen plaats ter wereld waar niet op een bepaald moment een song van Abba te horen was.

Ikzelf was een grote fan. Hun beste nummer vond ik hun eerste, ‘Ring Ring’, maar alles wat erachteraan kwam was evenzeer fabuleus. Je moest als jongen indertijd kiezen op wie je verliefd was, op de blonde van Abba of op de bruine van Abba. Ik koos voor deze laatste, omdat de blonde een wat onnozel gezicht had. Zo’n gezicht dat het mooiste buurmeisje ook kon hebben, terwijl het gezicht van de bruine uniek was, als geschilderd door Botticelli of gebeeldhouwd door Rodin. Ja, Annafrid was m’n meisje. Ik richtte gebeden tot haar, droomde over haar, en stelde me voor dat ze op bezoek zou komen in m’n geboortedorp Hamme, louter om mij te zien, mij te omhelzen, en in m’n oor te fluisteren: ‘Karkölla ig smerk nussinq’, wat Zweeds is voor ‘Trek eens aan m’n vinger.’ Ik trok, in m’n voorstelling, inderdaad aan haar vinger, en toen liet ze me daar zo’n enorme scheet, die ons huis in Hamme ongeveer op z’n grondvesten liet daveren, en  m’n moeder stormde m’n kamer binnen, en riep: ‘Wat gebeurt hier in godsnaam?’ en ze zag Annafrid op m’n bed zitten en ranselde haar m’n kamer uit met de koekenpan.

Tja, het was me de voorstelling wel. Iets anders was dat ik vele slows heb gedanst op liederen van Abba. Ik herinnerde me wonderwel dat ik in de jeugdclub in Hamme, de Focus, danste met een meisje genaamd Cindy op Abba’s lied ‘Fernando’. We hingen aan elkaars nek, en ik voelde ineens tranen in m’n hals lopen, en ik vroeg aan Cindy: ‘Wat is er?’ en ze snotterde: ‘O Herman, dit liedje doet me altijd denken aan m’n hondje dat overreden is door een Scania Vabis en verpletterd werd. ‘Heette het diertje Fernando?’ vroeg ik aan haar. ‘Nee,’ zei ze, ‘hij heette Max.’ ‘Waarom doet het liedje Fernando je dan aan Max denken?’ vroeg ik. ‘Dat weet ik niet,’ zei ze, en toen dacht ik: bij die Cindy zit allicht een steekje los, en inderdaad, later in de jaren negentig zou ze gek worden en haar vriendje, de werkloze pistoolschilder Ronny Van Peuleghem, neersteken met een vleesmes.

Maar goed, de nieuwe plaat van Abba is effectief een hoogvlieger. De muziek lijkt wel tijdeloos, de teksten zijn poëtisch en origineel, de orchestatie is magnifiek, en er staat niet één zwak nummer op de plaat. M’n favoriete tracks zijn ‘Piss in my face’, over de klimaatopwarming; ‘Women are parasites’, over de teloorgang van het feminisme, ‘Kill them slowly’, over de woke-generatie en de arrogante jongeren waarmee die bevolkt wordt; ‘Die when you want to’, over de coronacrisis; ‘Boys without their toys’, over geslachtsverandering; ‘Suck your dick, little girl’, over non-binaire medemensen, ‘Throw your cat in the river’, over dierenwelzijn, en ‘Love and leave me’, over de liefde, die in deze tijden alleen nog iets voorstelt als ze niet te lang duurt. Zodoende valt het op dat Abba heel fris en modern blijft, en niet een mastodont is die veertig jaar geleden al verpulverd had moeten worden. Ondertussen blijft ‘Ring Ring’ hun allerbeste liedje.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.