Abdeslam wordt nog radicaler in de bak
Buitenland

Abdeslam wordt nog radicaler in de bak.

Het klinkt zowat onmogelijk, maar Salah Abdeslam is in de gevangenis nog verder geradicaliseerd. De voormalig advocaat van de enige overlevende van de aanslagplegers van Parijs heeft dat verteld.

"Abdeslams deradicalisering had al een tijd geleden moeten beginnen, maar het wordt alleen maar erger", vertelt Sven Mary aan de Volkskrant. "Hij heeft een baard nu. Hij is een echte fundamentalistische moslim geworden. Hij was een jongen van de straat met Nikes."

Volgens de raadsheer is dat de schuld van de 'mentale foltering' waaraan Abdeslam in het gevang wordt onderworpen, en bovendien is hij onterecht op het voetstuk geplaatst als brein van de aanslagen. "En hij is het gaan geloven. Hij is in een positie geplaatst waarin hij zich alleen maar kan laten gelden als martelaar. Hij is het stereotype terrorist geworden."

In Brugge zat Abdeslam vast in de buurt van Mehdi Nemmouche, de terrorist die in 2014 vier mensen doodschoot bij het Joods Museum. Nemmouche zou Abdeslam door de muren hebben toegeschreeuwd dat hij niet moet praten. Sinds Abdeslam is uitgeleverd aan Frankrijk zit hij geïsoleerd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →