ABN AMRO: 'Diepgevoelde sorry' voor slavernijverleden

ABN AMRO: 'Diepgevoelde sorry' voor slavernijverleden 

13 april 2022 - 15:13

En daar is het volgende bedrijf dat omdat dat zo hoort 'sorry' zegt voor de vreselijke misdaden jegens de menselijkheid die het zo'n twee- driehonderd jaar geleden begaan heeft: de ABN AMRO. Voorlopers van de bank waren fouter dan fout want in verregaande mate betrokken bij slavenhandel.

Een bankiershuis dat via fusies opging in de grootbank was volgens historici een spil in de op slavernij draaiende economie van het Caribisch gebied in de achttiende eeuw.Een andere voorganger was een makelaar in verzekeringen voor slavenschepen. ABN AMRO biedt nu "diepgevoelde excuses" aan voor de historische betrokkenheid bij slavernij.

De achter- achter- achter- achterkleinkinderen van de slachtoffers zullen geen financiële compensatie krijgen, maar het concern wil wel meer actie ondernemen om sociale ongelijkheid tegen te gaan. Applaus! "Het huidige ABN AMRO kan deze periode uit haar geschiedenis niet ongedaan maken. We beseffen dat dit onrecht uit het verleden ook na de officiële afschaffing van de slavernij heeft voortgeduurd. ABN AMRO biedt haar excuses aan voor het handelen en de pijn die deze voorgangers in het verleden hebben veroorzaakt", zegt topman Robert Swaak van de bank.

Door excuses aan te bieden gaat ABN AMRO verder dan bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank. De centrale bank bleek in het verleden op meerdere manieren betrokken bij slavernij, maar reflecteert nog op de conclusies van historici voordat er excuses komen. De Bank of England, de Britse centrale bank, bood in 2020 excuses aan. Ook de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben excuses aangeboden voor de rol die ze hebben gespeeld bij slavernij.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml