'Abortuspil verkrijgbaar op recept bij huisarts'
Binnenland

'Abortuspil verkrijgbaar op recept bij huisarts'.

Het kabinet is er voorstander van om de abortuspil door huisartsen te laten verstrekken. Het voorstel aan de Tweede Kamer staat gepland voor rond de jaarwisseling.

Voor wie het nog niet weet: de abortuspil zorgt voor een miskraam in de vroegste fase van een zwangerschap. Vorig jaar zou de pil al door huisartsen moeten worden verstrekt, maar destijds kwamen de christelijke partijen in opstand. De SGP en CU zijn het oneens met het plan om de abortuswetgeving aan te passen. De PVV, SP en het CDA staan er sceptisch tegenover. De partijen die vóór de wijziging zijn, zijn de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

Juridisch is het echter wel een ingewikkelde zaak. In het wetboek van strafrecht staat dat eenieder strafbaar is, wanneer hij of zij meewerkt aan zwangerschapsafbreking. Uitzondering zijn artsen die zwangerschappen afbreken in een ziekenhuis en klinieken met speciale vergunningen. Met het voorstel wil minister Schippers het dus mogelijk maken om huisartsen een vergunning te verstrekken. Wel moeten huisartsen de inspectie op de hoogte stellen als zij een desbetreffend abortusmiddel uitschrijven, zo weet de Volkskrant.

Alle artikelen geladen. Overzicht →