Acht jaar cel voor Somalische NL'er, want wilde bij IS
Buitenland

Acht jaar cel voor Somalische NL'er, want wilde bij IS.

De 38-jarige Somalische-Nederlander Aweys S., als migrant wonend en werkend in Groot-Brittannië, moet acht jaar de cel in. Niet omdat hij een aanslag op publieke figuren als koningin Elisabeth en David Cameron wenste, maar omdat hij zich wilde aansluiten bij IS.

S. sprak met een landgenoot in Kenia allerlei manieren om een 'betere' wereld te creëren. Om tot die wereld te komen, moesten onder andere de Britse koningin Elisabeth en oud-premier David Cameron uit de weg worden geruimd. Dit gold ook voor fans van Tottenham Hotspur en de vele joden die bij hem in de wijk wonen, dat laatste kon hij mooi doen op zaterdag met een AK47-vuurwapen.

De Britse rechter weigert echter om dit soort taal serieus te nemen: "Deze gesprekken, hoewel beangstigend, gevaarlijk en een bewijs van uw toenemende radicalisering, waren volgens mij meer fantasie dan een samenzwering. Ik kan u daarom niet veroordelen voor het voorbereiden van terreurdaden in dit land."

Dit geldt niet voor zijn poging zich bij IS aan te sluiten. Via internet leerde hij ene Raaqiya in Noorwegen kennen, waarop hij radicaliseerde. Omdat de twee serieuze plannen hadden om naar Syrië te reizen moet hij nu acht jaar brommen, meldt The Daily Mail

Alle artikelen geladen. Overzicht →