Achttien bootjes met vluchtelingen gered bij Libië
Buitenland

Achttien bootjes met vluchtelingen gered bij Libië.

Ongeveer 2.300 vluchtelingen, verspreid over 18 bootjes, zijn vandaag van de verdrinkingsdood gered. Toen zij midden op de Middellandse zee zaten, in de buurt van Libië, kregen zij hulp van een Spaans schip, een Iers militair schip en wat humanitaire schepen.

Als het zonnetje schijnt is de kans groot dat er meer vluchtelingen de oversteek wagen, zo weet Het Laatste Nieuws. Alles heeft met de weersomstandigheden te maken. Zo kwamen er eind vorige maand 14.000 vluchtelingen aan in Italië in minder dan een week tijd. Al deze asielzoekers zouden afkomstig zijn uit Zwart-Afrika. De vandaag onderschepte vluchtelingen waren opgestapeld op zeventien rubberbootjes en één visserijschip. De reddingsactie heeft bijna de hele dag in beslag genomen.

In de Spaanse enclave Ceuta in Marokko waren tientallen vluchtelingen op een grenshek geklommen van zes meter hoog. Zij bivakkeerden uiteindelijk zeven uur bovenop het hek, waarna zij hun poging maar staakten en teruggestuurd werden.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (HCR), heeft een stortvloed aan kritiek geleverd op de Spaanse autoriteiten, aangezien zij migranten automatisch retour afzender sturen. De Commissaris herinnerde eraan dat de "autoriteiten verplicht zijn om iedereen toegang te verlenen tot het grondgebied en asiel, die nood heeft aan internationale bescherming."

Alle artikelen geladen. Overzicht →