Achttien jaar cel voor Nederlandse zuurgooier
Binnenland

Achttien jaar cel voor Nederlandse zuurgooier.

De Nederlandse Jelle F. viel in februari 2015 in een supermarkt in Antwerpen een vrouw aan met zwavelzuur. Hij is daarvoor veroordeeld tot achttien jaar cel wegens poging tot moord. 

Zo valt te lezen op NU.nl. Het Belgische Openbaar Ministerie eiste twintig jaar en vijftien jaar tbs.

F. perste de supermarktketen Delhaize eerder al af door te dreigen met zuuraanvallen. Hij was verbitterd nadat hij zijn baan kwijtraakte en in geldnood kwam. Daarop besloot hij “wraak te nemen op de maatschappij” door gootsteenontstopper over het gezicht van de 53-jarige schoonmaakster Marina Tijssen te gieten. Ze raakte ernstig gewond aan haar gezicht, arm en hand en blijft blind aan haar linkeroog.

De verdachte sloeg op de vlucht, maar werd in maart 2015 tijdens een routinecontrole in de buurt van Parijs opgepakt door de politie en aan België uitgeleverd. 

Schadevergoeding

De schoonmaakster eiste een schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro, zo liet haar raadsman Kris Luyckx donderdag tijdens de behandeling van de zaak weten. Ook Delhaize wil geld zien; de advocaat vroeg namens de supermarkt om een bedrag van twee miljoen euro. “De keten heeft door de feiten een aanzienlijk omzetverlies geleden en heeft zware investeringen moeten doen in beveiliging.” 

De zuurgooier kon rekenen op een veroordeling voor poging tot afpersing, afpersing en poging tot moord en kreeg daarnaast tien jaar tbs bovenop zijn straf. De rechter licht toe: “De verdachte sprak het slachtoffer aan om er zeker van te zijn dat hij haar gelaat zou treffen."

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →