ZIEN: AD-columnist belaagd in Turkije
Buitenland

ZIEN: AD-columnist belaagd in Turkije.

Özcan Akyol, schrijver en columnist bij het AD, heeft eind vorige week aan den lijve ondervonden hoe precair de situatie in Turkije is: hij werd samen met zijn Nederlandse cameraploeg belaagd door een groep mannen.

Akyol, een zoon van in Turkije geboren ouders, trok samen met een cameraploeg door Turkije om enkele familieleden op te zoeken. Aan de hand van hun verhalen maakt hij de de vijfdelige documentairereeks De neven van Eus, “over de stormachtige ontwikkelingen in de Turkse samenleving”, schrijft AD.nl.

Akyol: “We filmden op het plein een nicht van me, die daar loten verkoopt. Na het vrijdagmiddaggebed kwamen er steeds meer mannen om ons heen staan die zeiden dat we spionnen waren, dat we moslimhaat verspreiden en dat de Nederlandse politie honden op Turken heeft afgestuurd."

"De groep werd groter en groter, wilde dat we weg zouden gaan en maakte ons het werken onmogelijk. Er ontstond echt een grimmige sfeer. In eerste instantie was er geen politie bij ons in de buurt, maar toen we achterna werden gezeten door een groep van zo’n 150 man kwamen agenten ons wel helpen. Er hoefde maar íets te gebeuren en het was heel anders afgelopen", vertelt hij tot slot.

Het reisgezelschap is inmiddels teruggekeerd in Nederland. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →