Adema laat zien er geen reet van te snappen

Adema laat zien er geen reet van te snappen 

02 juni 2023 - 15:40

Vind je het gek, dat boeren geen vertrouwen hebben in het kabinet? Wie dat wel gek vindt, dient zich even te verdiepen in de zogenaamde 1 oktober-regel. En dan vooral de recente reactie van landbouwminister Piet Adema op Kamervragen van de SGP, het CDA, de VVD en de PVV, of we die regel ook los zouden kunnen laten nu het voorjaar tot nu toe zo koud en nat is geweest. Een keiharde 'NEE!' kregen zij te horen.

Wat was die regel ook alweer precies? De 1 oktober-regel houdt in dat boeren volgens de nieuwe 'kalenderlandbouw' van de overheid hun gewassen voor 1 oktober dienen te oogsten, op straffe van een 'mestboete': ze mogen anders het jaar daarop minder mest gebruiken. Dit wordt gedaan omdat vanaf die datum dan 'vanggewas' ingezaaid kan worden, wat weer wordt gedaan om de waterkwaliteit op te krikken. De erbarmelijke staat van het grondwater dreigt namelijk het volgende hoofdpijndossier te worden.

Dat kan allemaal wel wezen, maar het schiet natuurlijk zijn doel voorbij op het moment dat er strak wordt vastgehouden aan een deadline van 1 oktober. Arbitrair, zo zonder te kijken of dat wel logisch en verstandig is. Moeder Natuur heeft immers geen kalender en kan er ook niet op kijken. Dat dit problemen kan geven, laat dit jaar direct al zien. Door het koude en natte voorjaar zijn de aardappels later ingezaaid dan normaal het geval zou zijn. En dus komt de oogstdatum van 1 oktober 'te vroeg', om het maar even zo te zeggen. 

Boeren staan nu voor een duivels dilemma. Oogsten ze voor de deadline, dan moeten ze mindere opbrengst voor lief nemen. Wachten ze tot na 1 oktober, dan zijn ze volgend jaar de Sjaak omdat ze dan in het voorjaar minder mest mogen gebruiken. Lekker handig, maar weet u: regeltjes zijn nou eenmaal regeltjes in dit fijne land. Dus de boeren - het gaat toch al niet zo lekker in die sector de laatste tijd - hebben vette pech!

De minister zelf wast overigens zijn handen in onschuld. Volgens hem is het allemaal de schuld van 'Brussel', dat met 'meer dan gemiddelde' belangstelling naar ons landje zou kijken. Ja, allemaal leuk. Maar misschien dat Adema dan Brussel een en ander uit kan leggen. Of komt hem dit stiekem allemaal wel goed uit? Het lijkt er in elk geval eerder op dat hij het zelf ook niet echt snapt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml