ADM-kraaktuig wil na 20 jaar kraken niet weg
Binnenland

ADM-kraaktuig wil na 20 jaar kraken niet weg.

Twin-tig jaar niet betalen voor huur, gas, licht en water en dan nóg naar de rechter stappen om tegen je uitzetting te procederen. Dan heb je echt lef.  Dit staaltje ruggengraat behoort toe aan 81 schepsels die het ADM-terrein in Westpoort al jaren hebben ingenomen.

Van de Raad van State moet het kraakgajes de boel verlaten vóór Eerste Kerstdag. Het bedrijf Koole Maritiem gaat zich dan vestigen in het pand. Allemaal leuk en aardig, maar volgens de krakers houdt die firma zich niet aan het in 1970 opgestelde 'kettingbeding'.

Dit zogenaamde 'kettingbeding' schrijft voor dat dat een bedrijf dat zich wil vestigen op het ADM-terrein, zich bezig moet houden met het herstellen en bouwen van schepen, machines en werktuigen. De activiteiten van Koole Maritiem zijn daarentegen gericht op de berging en ontmanteling van schepen, zo zijn de 81 zielepietjes van mening. En dat betekent schending van het bestemmingsplan.

De rechter legde die klaagzang naast zich neer, vindt dat dit een zaak is tussen gemeente en eigenaar van het terrein. Bovendien is het 'kettingbeding' niet in het leven geroepen om bewoners een gunst te verlenen

En dus moeten de profiteurs vóór 25 december oprotten. Kraken is verboden, weet u nog? Dat dat al 20 jaar toegestaan wordt, is zeer kansloos.

Alle artikelen geladen. Overzicht →