Advies: Gasproductie halveren, en snel een beetje
Binnenland

Advies: Gasproductie halveren, en snel een beetje.

Wij hebben erg te doen met die arme Grunningers. Kapotgetrilde huizen als gevolg van de vele gasboringen in het gebied, wat bij velen in de provincie weer leidt tot depressies en ziekteverzuim. Tot overmaat van ramp doet de politiek ook nog eens niets.

Er is echter hoop: de Staatstoezicht op de Mijnen heeft zojuist het dringende advies naar buiten gebracht om zo snel mogelijk de gaswinning met de helft terug te schroeven.  

Aanleiding van dit advies is de megazware aardbeving in Zeerijp van 8 januari. Om op safe te spelen moet 'per direct' de gaswinning teruggeschroefd worden van 21.6 miljard kubieke meter naar 12 miljard kubieke meter. 

Het is nog niet bekend of minister Eric Wiebes (Economische Zaken) dit advies overneemt. Het SodM heeft bij het opstellen van zijn advies alleen gekeken naar het aspect veiligheid en daar is de minister natuurlijk niet alleen voor, hij is ook verantwoordelijk voor geld verdienen dat iedereen gas geleverd krijgt. 

Volgens de Gasunie hoeft trouwens niemand kou te lijden, mits de productie mag schommelen (voor als de Russen weer de Siberische winter onze richting op jagen). Op korte termijn zal dit echter niet gaan, dus houd de schadeformuliertjes nog maar even binnen handbereik, even geduld nog a.u.b.

Alle artikelen geladen. Overzicht →