Advies: laat inbreker inbreken
Binnenland

Advies: laat inbreker inbreken.

Stelt u zich voor, u wordt midden in de nacht wakker van het geluid dat veel weg heeft van een inbraak. Hoe zou u reageren op het feit dat iemand het in zijn laffe harses haalt in de safe space van u (en uw gezin) te komen?

Wij kunnen dat antwoord voor het gros van u, zo gokken wij, wel invullen. Toch is dat niet aan te raden, zo stelt Coen Staal, voorzitter van de Stichting Nationale Inbraakpreventie. Een confrontatie met een inbreker kan er namelijk toe leiden dat u de inbreker dwingt geweld toe te passen. Dat kunt u maar beter voorkomen.

Wat moet u dan doen? Nou gewoon, sneaky het alarmnummer bellen. In ieder geval de ten alle tijde de confrontatie vermijden. Maar dan loopt u wel het risico dat de vogel bij het arriveren van de hulptroepen al is gevlogen.

Onderzoek onder ruim 800 mensen heeft uitgewezen dat slechts een kwart van de mensen direct op de inbreker afstormt, de helft van u verstopt zich als een bange haas onder de lakens draait in paniek 112 of doet het licht aan en maakt lawaai.

Nu hebben wij even gekeken naar de straffen die er opgelegd kunnen worden voor diefstal cq. inbraak. De maximum straf betreft vier jaar cel. Belangrijke toevoeging: een taakstaf behoort helaas ook tot de strafmogelijkheden.

Nog een mooi overzichtje, speciaal voor u opgezocht. Hieraan kunt u precies afleiden hoe dieven te werk gaan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →