Adviescollege: Bewaar Rutte's appjes niet op telefoon, maar centrale plek

Adviescollege: Bewaar Rutte's appjes niet op telefoon, maar centrale plek 

19 januari 2023 - 11:10

Een open deur in het advies van het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI): Werkgerelateerde chatberichten van ministers, staatssecretarissen, bestuurders en de ambtelijke top moeten centraal worden bewaard door hun organisatie. Dat moet voorkomen dat appjes niet zomaar 'per ongeluk' verwijderd worden omdat er oude Nokia's gebruikt worden en premiers geen actieve herinneringen hebben.

Maar goed, een advies is een advies. Het is gericht aan alle overheidsorganen, dus behalve aan ministeries ook bijvoorbeeld aan gemeenten en provincies. Het Adviescollege roept het kabinet en andere bestuurders op om snel maatregelen te nemen, uiterlijk in 2024. Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Gunay Uslu (verantwoordelijk voor archiefbeleid) moeten erop toezien dat dit gebeurt.

Overheidsorganisaties moeten ervoor zorgen dat chatberichten van mensen in topfuncties standaard en zoveel mogelijk geautomatiseerd worden opgeslagen in een centraal systeem (ja, dat kan). Om dit mogelijk te maken, moeten al deze overheidsmedewerkers op sleutelposities hun werkgerelateerde chatberichten scheiden van privé- of partijpolitieke berichten, die niet hoeven te worden opgeslagen.

Voor alle boomers in de Tweede Kamer: dat doe je door te werken met losse accounts, bijvoorbeeld door gebruik te maken van twee simkaarten op de telefoon (of het nou een Nokia is of niet). De adviseurs raden aan om berichten van bewindslieden en bestuurders voor altijd te bewaren en die van de ambtelijke top tijdelijk, bijvoorbeeld vijf tot tien jaar.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml